Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV;


ΤΑ ΚΑΚΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ
STAR 21.00
Κωμωδία, 2004 (Έγχρ.), 97'
MEAN GIRLS. Αμερικανική ταινία του Μαρκ Γουότερς, με τις Λίντσεϊ Λόχαν, Ρέιτσελ Σάμπερτ, Τίνα Φέι.

Μόλις η Κάντι φτάνει στο νέο σχολείο της, γίνεται αποδεκτή από την παρέα δύο ιδιόρρυθμων μαθητριών, αλλά σύντομα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιο όμορφη και δημοφιλή μαθήτρια, καθώς ερωτεύεται τον φίλο της.

Υπάρχει εξυπνάδα στις σκευωρίες που στήνονται, καθώς και στις συναισθηματικές ταλαντεύσεις της πρωταγωνίστριας, αν και το φινάλε δεν γλιτώνει από τις χλιαρές ηθικολογίες. Πολύ καλές οι δύο πρωταγωνίστριες.



ΦΟΝΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ
ALPHA 23.00
Θρίλερ, 2007 (Έγχρ.), 89'
CHERRY CRUSH. Αμερικανο-καναδική ταινία του Νίκολας ΝτιΜπέλα, με τους Τζόναθαν Τάκερ, Νίκι Ριντ, Μάικλ Ο’Κίφι.

Νεαρός που αποβλήθηκε από το σχολείο επειδή τραβούσε καλλιτεχνικές φωτογραφίες ανήλικων κοριτσιών γνωρίζει στο καινούργιο του σχολείο μια ανεξάρτητη και μοιραία κοπέλα.

Σχολικό φιλμ νουάρ (κυριολεκτικά και μεταφορικά) ιλουστρασιόν παραγωγής.


ELIZABETH
STAR 23.00
Βιογραφική, 1998 (Έγχρ.), 126'
Αγγλική ταινία του Σεκάρ Καπούρ, με τους Κέιτ Μπλάνσετ, Τζέφρι Ρας, Ρίτσαρντ Ατένμπορο.

Τα πρώτα χρόνια της βασιλείας της προτεστάντισσας Ελισάβετ, την οποία υποδύεται η Κέιτ Μπλάνσετ κερδίζοντας Χρυσή Σφαίρα, οσκαρική υποψηφιότητα και διεθνή αναγνώριση.

Αν και η Ελισάβετ η Α΄ (1533-1603) έμεινε γνωστή ως μια αποφασιστική βασίλισσα που επέβαλε την οριστική ρήξη της αγγλικής εκκλησίας με τη Ρώμη, ένωσε τη χώρα της, προστάτεψε τις τέχνες και τα γράμματα (αλλά καρατόμησε μεταξύ άλλων την εξαδέλφη της Μαίρη Στιούαρτ), η ταινία του Σεκάρ Καπούρ ασχολείται με τα πρώτα χρόνια της βασιλείας της. Όταν δηλαδή η 25χρονη ακόμα προτεστάντισσα βασίλισσα δεν έχει διαμορφώσει το χαρακτήρα με τον οποίο έμεινε γνωστή στην ιστορία, αλλά βασιλεύει με την καρδιά (κι όχι την ψυχρή λογική) σ’ ένα διαιρεμένο βασίλειο, αντιμέτωπη με τις δολοπλοκίες των καθολικών ευγενών και ιερέων. Επάνω στους οποίους θα κυριαρχήσει με ανάλογες δολοπλοκίες κι αφού αρνηθεί τον έρωτά της για τον Ρόμπερτ Ντάντλεϊ (με τον οποίο ωστόσο τη βλέπουμε να κάνει έρωτα, σε αντίθεση με το μύθο που η ίδια καλλιέργησε περί «παρθένας βασίλισσας»!). Ο Καπούρ υιοθετεί μια «σκοτεινή» σκηνοθεσία σε μια άνιση προσπάθεια να απομυθοποιήσει την αίγλη που περιβάλλει αν όχι την Ελισάβετ, τουλάχιστον την αυλή της. Όμως τούτο το πορτρέτο της αρχικά ρομαντικής γυναίκας, που θυσιάζει το φύλο της για να κυριαρχήσει σ’ ένα βασίλειο ανδρών ιντριγκαδόρων, δεν μπορεί παρά να είναι γοητευτικό και να καταλήγει σε μια ιστορική απολογία του σκοπού που αγιάζει τα μέσα.


ΔΕΝ ΣΕ ΘΕΛΩ ΠΙΑ
ET3 23.00
Κομεντί, 1941 (Α/Μ), 95'
MR. AND MRS. SMITH. Αμερικανική ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ, με τους Κάρολ Λόμπαρντ, Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, Τζιν Ρέιμοντ.

Ένα ιδιόρρυθμο ζευγάρι Νεοϋορκέζων έχει τη συνήθεια να θέτει μια φορά το μήνα μια ερώτηση στην οποία ο καθένας τους πρέπει να απαντήσει ειλικρινά. Με αφορμή, λοιπόν, την ερώτηση του μήνα, και το γεγονός ότι η άδεια του γάμου τους δεν θεωρείται έγκυρη, δημιουργείται μια κωμική παρεξήγηση ανάμεσα στους.

Ο Χίτσκοκ γύρισε αυτή την screwball κωμωδία σαν προσωπική χάρη στην Κάρολ Λόμπαρντ, αλλά αργότερα παραδέχτηκε ότι δεν γνώριζε τι έκανε! Το ζευγάρι των πρωταγωνιστών είναι σίγουρα απολαυστικό και λαμπερό, αλλά το πρόβλημα βρίσκεται στο αδύναμο σενάριο. Ευτυχώς που το λάθος δεν επαναλήφθηκε από τον κορυφαίο σκηνοθέτη!


GATTACA
MEGA 00.45
Επιστημονικής φαντασίας, 1997 (Έγχρ.), 103'
Αμερικανική ταινία του Άντριου Νίκολ, με τους Ίθαν Χοκ, Ούμα Θέρμαν, Τζουντ Λο.

Στο κοντινό μέλλον, ένας νεαρός που δεν πληροί τις γενετικές προδιαγραφές της νέας ελίτ παίρνει την ταυτότητα ενός άλλου για να μπορέσει να γίνει πιλότος διαστημόπλοιου. Ένας φόνος, όμως, απειλεί ν’ αποκαλύψει την απάτη του.

Μια από τις πληρέστερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, το ντεμπούτο του Άντριου Νίκολ («In Time») μεταφέρει τον προβληματισμό του Άλντους Χάξλεϊ σε μια οργουελική φασίζουσα κοινωνία, όπου η γενετική καθορίζει τη μοίρα και την κοινωνική τάξη των ανθρώπων. Παραδόξως, το ενδιαφέρον δεν βρίσκεται στο αστυνομικό σασπένς, αλλά στη συνολική καλλιτεχνική σύλληψη του Νίκολ, ο οποίος κάνει μια καθαρά διαλογική ταινία, μ’ ελάχιστη δράση, επικεντρωμένη στους χαρακτήρες, τα όνειρα του ήρωα να πετάξει στον ουρανό, τη σχέση του με το alter ego του και τις αντιδράσεις των άλλων ηρώων στην αποκάλυψη της αληθινής του ταυτότητας. Εντυπωσιακοί ο σκηνικός διάκοσμος (από συνεργάτη του Γκρίναγουεϊ), η φωτογραφία (από συνεργάτη του Κισλόφσκι) και η πάντα ατμοσφαιρική μουσική του Μάικλ Νάιμαν.


SPARK
STAR 01.30
Δραματική, 1998 (Έγχρ.), 103'
Αμερικανική ταινία του Γκάρετ Γουίλιαμς, με τους Τέρενς Χάουαρντ, Νικόλ Άρι Πάρκερ, Μπρένταν Σέξτον III.

Όταν το αυτοκίνητό τους παθαίνει βλάβη, ένα ζευγάρι Αφροαμερικανών αποκλείονται σε μια επαρχιακή πόλη όπου κατοικούν λευκοί της χαμηλότερης κοινωνικής τάξης.

Γυρισμένο μέσα σε 22 μέρες, αυτό το δραματικό road movie εξελίσσεται σε ένα κοινωνικό θρίλερ για το ρατσισμό και τις ενδογενείς διαφορές της Αμερικής.


ΦΟΝΙΚΟΣ ΕΡΩΤΑΣ
ALPHA 01.45
Θρίλερ, 2007 (Έγχρ.), 89'
CHERRY CRUSH. Αμερικανο-καναδική ταινία του Νίκολας ΝτιΜπέλα, με τους Τζόναθαν Τάκερ, Νίκι Ριντ, Μάικλ Ο’Κίφι.

Νεαρός που αποβλήθηκε από το σχολείο επειδή τραβούσε καλλιτεχνικές φωτογραφίες ανήλικων κοριτσιών γνωρίζει στο καινούργιο του σχολείο μια ανεξάρτητη και μοιραία κοπέλα.

Σχολικό φιλμ νουάρ (κυριολεκτικά και μεταφορικά) ιλουστρασιόν παραγωγής.


ΠΑΝΩ ΑΠ’ΟΛΑ Ο ΕΡΩΤΑΣ
ΑΝΤ1 03.20
Κοινωνική, 2007 (Έγχρ.), 102'
FEAST OF LOVE. Αμερικανική ταινία του Ρόμπερτ Μπέντον, με τους Μόργκαν Φρίμαν, Γκρεγκ Κινίαρ, Ράντα Μίτσελ.

Κεντρικός χαρακτήρας ο Χάρι, ένας στωικός καθηγητής φιλοσοφίας που παρατηρεί και αφηγείται τις αισθηματικές ιστορίες της μικρής του συνοικίας στο Πόρτλαντ, διερωτώμενος αν η ζωή είναι τελικά τραγωδία ή φάρσα.

Μπα, μάλλον πρόκειται για μια σειρά από δραματουργικά υποτονικές και προβλέψιμες στην εξέλιξή τους βινιέτες, οι οποίες ανακυκλώνουν τα στερεότυπα του ζευγαριού σε κρίση, του χάσματος των γενεών, των καταδικασμένων ερώτων... Ο υπερτιμημένος Ρόμπερτ Μπέντον διεκπεραιώνει με ακαδημαϊκή βαρεμάρα μια ελάχιστου συναισθηματικού βάρους πρώτη ύλη, τις μελοδραματικές γωνίες της οποίας κάνει ό,τι μπορεί για να «μαλακώσει» το έμπειρο πρωταγωνιστικό καστ.


ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ Ο ΠΟΘΟΣ
(Βαθμολογία Armageddon: 2/5)
STAR 03.30
Δραματική, 1951 (A/M), 122'
A STREETCAR NAMED DESIRE. Αμερικανική ταινία του Ηλία Καζάν, με τους Μάρλον Μπράντο, Βίβιαν Λι, Κιμ Χάντερ.

Υποδειγματική κινηματογραφική διασκευή του καλύτερου ενδεχομένως θεατρικού έργου του Τένεσι Γουίλιαμς, όπου η Μπλανς ΝτιΜπουά, μια καταθλιπτική δασκάλα, έρχεται να μείνει στην αδελφή της στη Νέα Ορλεάνη, προκαλώντας την εχθρότητα (αλλά και τον κρυφό ερωτικό πόθο) του άξεστου συζύγου της τελευταίας.

Υπό την πίεση της λογοκρισίας, το σενάριο κάνει πιο ήπιους τους τολμηρούς διαλόγους ή απαλείφει κάποια πράγματα (η ομοφυλοφιλία του αυτόχειρα συζύγου της Μπλανς). Ωστόσο το πρώτο σοκ για το κοινό της εποχής προήλθε από τους χαρακτήρες: ούτε καλοί, ούτε κακοί, εσωτερικά βασανισμένοι, αλλά κυρίως υποχείριοι των ανεξέλεγκτων και καταπιεσμένων ορμών τους. Το δεύτερο σοκ προκλήθηκε από την παρουσία του Μάρλον Μπράντο, ο οποίος αν και έχει ένα σχετικά μικρό ρόλο, σκιάζει τους πάντες με τη ζωώδη ενεργητικότητά του, τονίζει τον ερωτισμό του ανδρικού σώματος και καταξιώνεται ως νούμερο ένα ερωτικό σύμβολο του Χόλιγουντ. Τέλος ένα τρίτο σοκ ήταν η εμφάνιση της αγνώριστης Βίβιαν Λι στο ρόλο μιας φαντασμένης και μισότρελης νυμφομανούς. Δικαιολογημένα τιμήθηκε με Όσκαρ, αλλά δεν ήταν η μόνη: οι Κιμ Χάντερ και Καρλ Μάλντεν τιμήθηκαν με Όσκαρ δεύτερου ρόλου, ενώ ένα τέταρτο Όσκαρ δόθηκε για την καλλιτεχνική διεύθυνση (χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το ντεκόρ του διαμερίσματος των Κοβάλσκι είχε στηθεί πάνω σε τροχούς, ώστε να στενεύει ανεπαίσθητα καθώς εντείνεται ο ψυχολογικός κλοιός γύρω από την Μπλανς).


(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου