Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Σόρος: Σε μισητή ιμπεριαλιστική δύναμη εξελίσσεται η Γερμανία

Ο μεγαλοεπενδυτής εμφανίστηκε απαισιόδοξος ότι στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα βρουν τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης και επαναλαμβάνει ότι ο χρόνος τελειώνει. Σε συνέντευξη του στο Spiegel ο Τζορτ Σόρος προειδοποίησε ότι η Γερμανία μπορεί να μετατραπεί σε μισητή, ιμπεριαλιστική δύναμη.


Πιο συγκεκριμένα ο μεγαλοεπενδυτής εξέφρασε τις αμφιβολίες του ότι η Γερμανία μπορεί να φύγει από την ζώνη του ευρώ. «Επειδή αυτό είναι το θέμα, η Γερμανία πάντα θα κάνει το ελάχιστο δυνατό για να διατηρήσει το ευρώ. Το να κάνει το ελάχιστο, ωστόσο,θα διαιωνίσει την κατάσταση όπου οι χώρες – οφειλέτες της Ευρώπης θα πρέπει να πληρώσουν τεράστια ασφάλιστρα για να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους. Το αποτέλεσμα θα είναι μία Ευρώπη στην οποία η Γερμανία θα θεωρείται μία ιμπεριαλιστική δύναμη που δεν θα αγαπιέται ούτε θα θαυμάζεται από την υπόλοιπη Ευρώπη- αλλά θα την μισούν και θα της αντιστέκονται γιατί θα την αντιλαμβάνονται ως μία καταπιεστική εξουσία» υπογράμμισε ο Τζορτζ Σόρος.

Επιπλέον χαρακτήρισε «ανοησίες» τα επιχειρήματα ότι ένα Σχέδιο Μάρσαλ δεν μπορεί να δοθεί σε υπερχρεωμένες χώρες γιατί μπορεί να είναι πέραν των δυνατοτήτων της Γερμανίας. «Σκεφθείτε ότι όπως η Γερμανία είναι ευγνώμων απέναντι στην Αμερική για το Σχέδιο Μάρσαλ έτσι και η Ιταλία θα ήταν ευγνώμων απέναντι στη Γερμανία γιατί θα την βοηθούσε να χαμηλώσει το κόστος αναχρηματοδότησης του χρέους της» είπε ο μεγαλοεπενδυτής.

Ο Τζόρτ Σόρος επανέλαβε τον κίνδυνο από τη διάλυση της ευρωζώνης και υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο κόστος θα επωμιστεί η ίδια η Γερμανία, η οποία έχει χορηγήσει τα μεγαλύτερα δάνεια, τα οποία δεν θα εξοφληθούν.

(real)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου