Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Η ορφάνια των συνθημάτων

Γράφει ο Παντελής Μπουκάλας

Θα πρέπει σίγουρα να μελαγχολούν ή και να φρίττουν όσοι Πασοκτζήδες δεν προχώρησαν ακόμα από την αποκαθήλωση του κ. Γιώργου Παπανδρέου στην αποκαθήλωση και του Ανδρέα, ακούγοντας τους Χρυσαυγίτες να φωνάζουν το πιο δικό τους σύνθημα, το πιο ανδρεϊκό: «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες». Κι όχι μόνο να το φωνάζουν όταν διδάσκουν βαθύ ελληνικό πολιτισμό τους μετανάστες διά της ξυλοκοπικής μεθόδου, αλλά και να το γράφουν φαρδιά πλατιά στα έντυπά τους, σαν σήμα κατατεθέν, και ουσιαστικά να το εμφανίζουν στις εκδηλώσεις τους, με γράμματα μεγάλα, σαν υπότιτλο του κομματικού τους ονόματος.


Κοπιράιτ σ’ αυτά τα πράγματα δεν υπάρχει, πρώτος ο Πλάτων άλλωστε μίλησε περί του ορφανού λόγου, όπως θα ξέρουν οι εγκέφαλοι της Χ.Α. Κι ύστερα, αν έπρεπε να πληρώσουν δικαιώματα, θα υποχρεώνονταν να κάνουν το ίδιο και οι εναπομείναντες του ΛΑΟΣ, αφού πρώτοι αυτοί υιοθέτησαν το παπανδρεϊκό σύνθημα. Πρώτος ο κ. Καρατζαφέρης, μαζί με τα υπόλοιπα που κορφολόγησε δεξιά κι αριστερά, δανείστηκε το σύνθημα «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες», για να το «αναμορφώσει».

Ουδείς πράσινος ωστόσο είχε διαμαρτυρηθεί με τον σφετερισμό του ΛΑΟΣ, ουδείς και τώρα με τη Χ.Α. Ισως επειδή γνώριζαν ότι το σύνθημα αυτό, με την κραυγαλέα ασάφειά του (Ελληνες δεν είναι και οι κεφαλαιοκράτες, και τα λαμόγια;), ήταν εξ αρχής προβληματικό. Επιπλέον ήξεραν ότι η πρώτη πρώτη ρίζα του, διεθνώς, στα προπολεμικά χρόνια ακόμα, ήταν σοβινιστική, της Δεξιάς και όχι της Αριστεράς, όπως το εμφάνισαν οι ίδιοι. Πολύ παλιό λοιπόν το σύνθημα «Ο τόπος ανήκει στους ντόπιους του», για να το πω γενικευτικά, χωρίς ονομαστική εξειδίκευση. Ο Ανδρέας Παπανδρέου το βρήκε ορφανό, το υιοθέτησε και, με τη μεσσιανική κτητικότητα που τον έκανε να πιστεύει ότι μπορεί τα πάντα, επιχείρησε να του προσδώσει νέα σημασία, αντιιμπεριαλιστική. Με το «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες» θέλησε να αντιπαρατεθεί στο «Ανήκομεν εις την Δύσιν» του Κωνσταντίνου Καραμανλή (παρεμπιπτόντως, καταχάρηκε το πανελλήνιο πληροφορούμενο ότι και νέος βλαστός της καραμανλικής οικογένειας εισέρχεται στον πολιτικό στίβο προς σωτηρία της ψυχής ημών).

Εν ολίγοις, πολιτικά μεταφραζόμενο στην ανδρεοπαπανδρεϊκή διάλεκτο, το «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες» σήμαινε «έξω οι ξένοι»· δηλαδή έξω οι φονιάδες των λαών Αμερικάνοι, έξω οι βάσεις του θανάτου, έξω η ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο. Η ιστορική πραγματικότητα δεν άργησε να αποδείξει πόση βαρύτητα έδινε ο Ανδρέας και σ’ αυτό το σύνθημα και σε όλα τα άλλα και πόσο επιθυμούσε την υλοποίησή τους. Με τον ΛΑΟΣ τώρα και τη Χ.Α το «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες» μεταφράζεται και πάλι σε «έξω οι ξένοι», όπου ξένοι οι πάντες· όχι μόνο οι μετανάστες, αλλά και οι γνησιότατοι Ελληνες που όμως δεν ενδιαφέρονται να πάρουν πιστοποιητικό ελληνικότητας από τις αρμόδιες αιματολογικές υπηρεσίες του κ. Καρατζαφέρη και του κ. Μιχαλολιάκου...

(kathimerini)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου