Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV;


ΤΟ ΜΟΝΟΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΤΑΞΕΙΔΙΟΝ
ΕΤ1 22.00
Εποχής, 2001 (Έγχρ.), 87'
Ελληνική ταινία του Λάκη Παπαστάθη, με τους Ηλία Λογοθέτη, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ρούλα Πατεράκη.


Τα παιδικά χρόνια του Γεωργίου Βιζυηνού σε ραφτάδικο της Κωνσταντινούπολης, στα μέσα του 19ου αιώνα, οι ονειροπολήσεις του και η επιρροή που άσκησαν στον ψυχισμό του οι αφηγήσεις του παππού του.

Ο Παπαστάθης ανοίγει και κλείνει την ταινία με τον εγκλεισμό και το θάνατο του Βιζυηνού στο Δρομοκαΐτειο, παρουσιάζοντας το κύριο αφήγημα ως ένα παραλήρημα ενός ανθρώπου που θυμάται τα παιδικά του χρόνια και οι μνήμες του μπλέκονται με τα κείμενα των έργων του. Έτσι περνά πιο εύκολα στον θεατή ο αποσπασματικός κι ετερόκλητος χαρακτήρας του ομώνυμης νουβέλας του Βιζυηνού. Εξαιρετικά προσεγμένη παραγωγή, με καλές ερμηνείες, τιμήθηκε με 7 Κρατικά Βραβεία Ποιότητας, όπως και με το βραβείο του κοινού.


ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
STAR 22.00
Περιπέτεια, 2009 (Έγχρ.), 93'
COMMAND PERFORMANCE. Αμερικανική ταινία του Ντολφ Λούντγκρεν, με τον ίδιο και τους Μελίσα Μολινάρο, Χρίστο Σόποφ.

Ο Ντολφ Λούντγκρεν σκηνοθέτης, σεναριογράφος και πρωταγωνιστής, σε μια περιπέτεια όπου ο Ρώσος πρόεδρος απάγεται κατά τη διάρκεια μιας φιλανθρωπικής συναυλίας μαζί με την ποπ σταρ τραγουδίστρια.

Πάρε στα σοβαρά το tagline της ταινίας «Αυτό το σόου θα μπορούσε να είναι θανάσιμο». Είναι θανάσιμα ανόητο.


ΑΡΚΕΤΑ 
MEGA 22.00
Θρίλερ, 2002 (Έγχρ.), 115'
ENOUGH. Αμερικανική ταινία του Μάικλ Άπτεντ, με τους Τζένιφερ Λόπεζ, Μπίλι Κάμπελ, Τζούλιετ Λιούις.

Μια γυναίκα εγκαταλείπει τον άπιστο και βίαιο σύζυγό της και αρχίζει μαθήματα αυτοάμυνας για να τον εκδικηθεί.

Μόνο χολιγουντιανό σενάριο θα έδινε σάρκα και οστά σε τέτοιες «μεταμορφώσεις» και μάλιστα με μια επίπλαστη και φλύαρη ατμόσφαιρα ψυχολογικού θρίλερ.


ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΙΧΩΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΝΕΤ 00.30
Θρίλερ, 2000 (Έγχρ.), 96'
PILGRIM. Αμερικανική ταινία του Χάρλεϊ Κόκλις, με τους Ρέι Λιότα, Γκλόρια Ρούμπεν, Άρμιν Μίλερ-Σταλ.

Άλλο ένα θρίλερ που στηρίζεται στη βασική ιδέα της αμνησίας, αυτήν τη φορά ενός άνδρα που ξυπνά τραυματισμένος στην έρημο του Νέου Μεξικού χωρίς να έχει ιδέα πώς βρέθηκε εκεί και ποιος είναι.

H επιλογή της υποκειμενικής αφήγησης εξυπηρετεί την ταύτιση με ένα χαρακτήρα που αντιμετωπίζει μια σοβαρή κρίση μέσα από εκπλήξεις που ξεπερνούν τα κλισέ των θρίλερ.


ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΨΥΧΕΣ
MEGA 00.30
Αστυνομική, 2005 (Έγχρ.), 106'
LES AMES GRISES. Γαλλική ταινία του Ιβ Ανζελό, με τους Ζακ Βιλερέ, Ζαν-Πιέρ Μαριέλ.

Με φόντο τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο να μαίνεται, σε ένα γαλλικό συνοριακό χωριό, ο τοπικός δικαστής αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τη δολοφονία ενός κοριτσιού.

Βασισμένο στο βραβευμένο μυθιστόρημα του Φιλίπ Κλοντέλ, αυτό το ταξικό και πολεμικό (από απόσταση) δράμα πιέζει από κάθε πλευρά την ψυχοσύνθεση και τη συμπεριφορά των χαρακτήρων, αποκαλύπτοντας τη διαχρονική αλήθεια της περίπλοκης ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης. Ο Ζακ Βιλερέ είναι θαυμάσιος στον τελευταίο του ρόλο (του δικαστή).


ΤΥΦΩΝΑΣ: ΦΟΝΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ 
STAR 01.45
Περιπέτεια, 2004 (Έγχρ.), 92'
NATURE UNLEASHED: TORNADO. Καναδική ταινία του Άλαν Τζακούμποβιτς, με τους Ντάνιελ Μπέρνχαρντ, Άνια Λαχίρι, Ρουθ Πλατ.

Η ιστορία μπλέκει έναν νεαρό ρεπόρτερ που φτάνει στη Ρουμανία, μία τσιγγάνα που διαβάζει την τράπουλα, ένα μενταγιόν, βιβλικές δοξασίες και, βέβαια, τον τυφώνα που έρχεται να ανακατέψει περισσότερο την υπόθεση.

Τι τυφώνας φύσαγε στο μυαλό όσων σκέφτηκαν αυτή την ανοησία – θα σε γελάσω.


Ο ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ
ΝΕΤ 02.15
Κωμωδία, 1983 (Έγχρ.), 87'
Ελληνική ταινία του Νίκου Ζερβού, με τους Τζίμη Πανούση, Νικόλα Άσιμο, Κωνσταντίνο Τζούμα.

Θα μπορούσε να ήταν η πιο παλαβή ταινία στα χρονικά του ελληνικού σινεμά, αλλά δυστυχώς είναι μόνο μια ταινία του Νίκου Ζερβού.

Ίσως η πιο cult του, με λίγη δόση από το σαρωτικό χιούμορ του Τζίμη Πανούση (ο οποίος συνυπογράφει το σενάριο) και με ιστορικό ενδιαφέρον για το εξαρχειώτικο κλίμα της εποχής, αλλά εντελώς ερασιτεχνική και ξεπερασμένα trash.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου