Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV;


ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΚΡΑΤΗΣΗ; 
STAR 22.00
Κομεντί, 2007 (Έγχρ.), 105'
NO RESERVATIONS. Αμερικανική ταινία του Σκοτ Χικς, με τους Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, Άαρον Έκχαρτ, Αμπιγκέιλ Μπρέσλιν.

Τα πάντα φαντάζουν προμελετημένα στις σχέσεις της πρωταγωνίστριας, μιας τελειομανούς σεφ, τόσο με την εννιάχρονη ορφανή ανιψιά της όσο και με τον γοητευτικό σεφ που έρχεται ν’ ανατρέψει τις ισορροπίες στην κουζίνα του εστιατορίου όπου εκείνη βασιλεύει.


Τυφλά εκτελεσμένη συνταγή της χιλιοειπωμένης ιστορίας του εκ πρώτης όψεως αταίριαστου ζευγαριού, με εμβόλιμη την καταναγκαστική συγκίνηση για ένα ορφανό παιδί. Άνοστο και βαρετό.


ΟΤΑΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΦΥΡΙΞΩ, ΣΦΥΡΙΖΩ
ΕΤ1 23.00
Δραματική, 2010 (Έγχρ.), 94'
EU CAND VREAU SA FLUIER, FLUIER. Ρουμανική ταινία του Φλορίν Σέρμπαν, με τους Γκεόργκε Πιστερεάνου, Άντα Κοντεέσκου, Μίχαϊ Κονσταντίν.

Βασισμένο σε θεατρικό έργο, γραμμένο το 1998 από την Αντρέα Βαλεάν, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Φλορίν Σέρμπαν είναι ένα δράμα φυλακών απόλυτα πιστό στην τραχιά ρεαλιστική παράδοση της ακμάζουσας ρουμανικής κινηματογραφίας, που αναπτύσσει μεθοδικά την ιδέα ενός πολλαπλού εγκλωβισμού. Το κελί της φυλακής είναι απλώς ένας από αυτούς, καθώς ο 18χρονος Σίλβιου έχει να αντιμετωπίσει μια «εξωτερική» πραγματικότητα η οποία σπρώχνει τους ανθρώπους στη φυγή και τη μετανάστευση (η μητέρα του θέλει να πάρει το μικρό του αδερφό στην Ιταλία), όπως και να διαπραγματευτεί με έναν έρωτα που μοιάζει αταίριαστος κι εξαρχής καταδικασμένος.

Έντονα παρούσα, η κοινωνικά ρεαλιστική ματιά του Σέρμπαν συνδυάζεται δυναμικά με τα συναισθηματικά διλήμματα του βασικού χαρακτήρα του, δίνοντας στην ταινία από μια στιγμή κι έπειτα διαστάσεις ψυχολογικού θρίλερ. Αν και νομοτελειακά προδιαγεγραμμένη, η τελική εξέγερσή του διαθέτει σασπένς, μια σπαρακτική ειλικρίνεια και μια ονειρική αύρα, απόλυτα όμως ενταγμένη στο λιτό αφηγηματικό ρεαλισμό της ταινίας. Ένα ρεαλισμό που κερδίζει από την καθαρότητα της σκηνοθετικής γραφής και την αμεσότητα των ερμηνειών (οι περισσότερες από πραγματικούς κρατουμένους), με κορυφαία αυτήν του πρωτάρη Γκεόργκε Πιστερεάνου.


ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΣΑΪΜΟΝ 
MEGA 00.15
Περιπέτεια, 1999 (Έγχρ.), 85'
SIMON SEZ. Αμερικανο-βελγο-γερμανική ταινία του Κέβιν Έλντερς, με τους Ντένις Ρόντμαν, Νατάλια Τσιλιούτι, Ντέιν Κουκ.

Ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ ζητά τη βοήθεια του παλιού του φίλου και συνργάτη Σάιμον για μια υπόθεση απαγωγής.

Άλλαξε περισσότερα χρώματα μαλλιών από όσα έχει χρησιμοποιήσει ο Σπύρος Σούλης σε ανακαίνιση σπιτιού, φόρεσε νυφικό για να διαφημίσει την αυτοβιογραφία του, τα έφτιαξε με τη Μαντόνα, και κάποια στιγμή το μόνο απωθημένο δημοσιότητας που του έμεινε ήταν να γίνει ηθοποιός. Αυτή είναι η δεύτερη προσπάθειά του, αν και όχι η χειρότερη για όσους έχουν δει το πιο πρόσφατο, κάκιστο «The Minis».


Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΡΙΠΛΕΪ
ΝΕΤ 01.00
Αστυνομική, 2005 (Έγχρ.), 101'
RIPLEY UNDER GROUND. Γερμανική ταινία του Ρότζερ Σπότισγουντ, με τους Μπάρι Πέπερ, Τζασίντα Μπάρετ, Τομ Γουίλκινσον.

Ο μυθιστορηματικός ήρωας της Πατρίσια Χάισμιθ επιστρέφει με μια απάτη που εκτυλίσσεται στον καλλιτεχνικό χώρο.

Ούτε αυτή η τρίτη κινηματογραφική του μεταφορά όμως (από τον σκηνοθέτη του τζεϊμσμποντικού «Το Αύριο Ποτέ δεν Πεθαίνει») είναι ικανοποιητική, λόγω της αμήχανης ρηχής προσέγγισης ενός ήρωα που επιβάλλει μια βουτιά στον αμοραλισμό του, και μιας ψυχρής φωτογραφίας που επίσης δεν σου επιτρέπει να φτάσεις… under ground.


ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ 
STAR 02.15
Περιπέτεια, 2006 (Έγχρ.), 88'
JOURNEY TO THE END OF THE NIGHT. Αμερικανο-βραζιλιάνικη ταινία του Έρικ Ίζον, με τους Μπρένταν Φρέιζερ, Σκοτ Γκλεν, Μος Ντεφ.

Συνεπαρμένος από το νυχτερινό Σάο Πάολο (το οποίο όμως εκμεταλλεύεται ελάχιστα), ο Έρικ Ίζον στήνει μια προσχηματική γκανγκστερική περιπέτεια-όχημα για την επίδειξη των σκηνοθετικών δεξιοτήτων του: ο Αμερικανός ιδιοκτήτης ενός μπαρ ετοιμάζει μια τελευταία δουλειά με ναρκωτικά, ο καταχρεωμένος γιος του όμως σκοπεύει να κρατήσει τα λεφτά για τον εαυτό του.

Αδιάκοπα κυνηγητά, διεφθαρμένοι μπάτσοι, πιστολιές, κοκαΐνες και νυχτερινά κλαμπ, ένας τυφλός που διαβλέπει το μέλλον, χαρακτήρες με μηδενικό βάθος, ένας άθλιος Μπρένταν Φρέιζερ και ένα αφελές –ταραντινικού τύπου– τελικό ξεκαθάρισμα.


Η ΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ: ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ 
STAR 04.00
Περιπέτεια, 2004 (Έγχρ.), 90'
NATURE UNLEASHED: AVALANCHE. Καναδο-βελγο-αγγλική ταινία του Μαρκ Ρόουπερ, με τους Άντριου Λι Ποτς, Άνταμ Κρόσντελ, Κέιτ Χένρι.

Όταν μια χιονοστιβάδα καλύπτει ένα ολόκληρο χωριό, δύο αδέρφια καλούνται να σώσουν τους κατοίκους και να φυλαχτούν και οι ίδιοι από τη μανία της φύσης.

Από μια σειρά ταινιών σκέτη καταστροφή με θέμα τις φυσικές καταστροφές.



(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου