Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Θρίλερ με την ανακεφαλαιοποίηση

Tο σίριαλ με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συνεχίζεται. Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε πως στις 20 Απριλίου θα υπάρξει απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση, ωστόσο τραπεζικοί και οικονομικοί κύκλοι τονίζουν πως το όλο εγχείρημα έχει καθυστερήσει σημαντικά.


Την ίδια στιγμή οι τραπεζίτες ακούν πιέσεις προς όλες τις πλευρές για να δοθούν κίνητρα στους ιδιώτες προκειμένου να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου. Βασικό μέλημα των τραπεζικών διοικήσεων είναι να συγκεντρωθούν όσο το δυνατό περισσότερα κεφάλαια από τις αγορές, ώστε να χρειαστούν μικρή στήριξη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα του Reuters, στο οποίο αναφερόταν πως πιθανόν να χρειαστούν 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι ζημιές που έχουν προκύψει για τα τραπεζικά ιδρύματα από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και από τους ελέγχους της BlackRock είναι σημαντικές και ενδεχομένως να μην φτάσουν τα 30+10 δισ. ευρώ του ΤΧΣ. Παράλληλα το Reuters υποστηρίζει πως η Αθήνα μάχεται να κρατήσει ιδιωτικές τις τράπεζες, καθώς το κράτος δεν θέλει να επιβαρυνθεί από τις ζημιές των τραπεζών, οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του δημοσίου χρέους.

(parapolitika)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου