Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV;


ΜΑΒΕΡΙΚ
STAR 22.00
Γουέστερν, 1994 (Έγχρ.), 117'
MAVERICK. Αμερικανική ταινία του Ρίτσαρντ Ντόνερ, με τους Μελ Γκίμπσον, Τζόντι Φόστερ, Τζέιμς Γκάρνερ.

Οι περιπέτειες ενός χαρτοπαίκτη στην Άγρια Δύση.

Βασισμένο στους χαρακτήρες ενός παλιού δημοφιλούς σίριαλ, το «Μάβερικ» είναι μια ταινία πάνω στο φολκλόρ του γουέστερν: με Ινδιάνους, ταχυδρομικές άμαξες, χαρτοπαίκτες, κακούς, σερίφηδες και μοιραίες γυναίκες. Αλλά χωρίς ίχνος σοβαρότητας ή ιστορικής προσέγγισης του είδους.



ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ
ΕΤ1 22.30
Κοινωνική, 2009 (Έγχρ.), 104'
Ελληνική ταινία του Σταύρου Ιωάννου, με τους τις Ελένη Βεργέτη, Μαρία Πρωτόπαππα, Αρχόντισσα Μαυρακάκη.

Τρεις γυναίκες από διαφορετικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προσπαθούν να διασχίσουν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα με τη βοήθεια ενός βίαιου οδηγού.

Με πλούσια θητεία στο ντοκιμαντέρ («Οιωνός», «Εστίν ουν Τραγωδία»), ο Σταύρος Ιωάννου είχε εντυπωσιάσει προ δεκαετίας με την αμεσότητα του docudrama του «Κλειστοί Δρόμοι». Πάνω στο ίδιο θέμα, το απελπισμένο κυνήγι του «ελληνικού ονείρου», ο Ιωάννου επιχειρεί να χαρτογραφήσει ξανά τη νέα βαλκανική πραγματικότητα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και προσδοκιών. Μόνο που εδώ η μετωπική καταγραφή δίνει τη θέση της σε μια απλοϊκή μυθοπλασία, όπου σχηματικοί χαρακτήρες βιώνουν προβλέψιμες κακουχίες. Η σκηνοθετική ματιά δοκιμάζει να διεισδύσει και πέρα από τα προφανή, αλλά η κοινοτοπία της πλοκής και η ηθικοπλαστική χαρακτηρολογική προσέγγιση την κρατά στο επίπεδο των εύκολων, «συγκινητικών» κοινωνικών διαπιστώσεων.


ΑΓΡΥΠΝΟΣ
ΝΕΤ 00.30
Δραματική, 2003 (Έγχρ.), 102'
THE MACHINIST. Αμερικανο-ισπανική ταινία του Μπραντ Άντερσον, με τους Κρίστιαν Μπέιλ, Τζένιφερ Τζέισον Λι, Αϊτάνα Σάντσεθ-Χιχόν.

Ο Ρέζνικ, εργάτης σε τόρνο, αποστεωμένος από την αϋπνία που τον βασανίζει εδώ κι ένα χρόνο, νιώθει να απειλείται από μια συνομωσία που υφαίνεται γύρω του, καθώς έχει χάσει τον έλεγχο της πραγματικότητας και η ζωή του θυμίζει έναν «ξύπνιο» εφιάλτη.

Με μια εξωπραγματική φωτογραφία σε μπλε τόνους αλλά κι έναν ασυνήθιστο εργασιακό χώρο, εισχωρούμε εξαρχής σε μια υποκειμενική πραγματικότητα. Κι επειδή ούτε στιγμή δεν αμφισβητείται η παράνοια του ήρωα, το ενδιαφέρον της ίντριγκας συνίσταται στο να μάθουμε τι είναι αυτό που τον βασανίζει και τον έχει οδηγήσει σ’ αυτή την κατάσταση. Κάπου εκεί η ταινία χάνει ένα μέρος της αρχικής της μαγείας, εικονογραφώντας απλοϊκά υπαρξιακές και συνειδησιακές καταστάσεις ντοστογιεφσκικού χαρακτήρα. Παραμένει, όμως, μια παράξενη κινηματογραφική εμπειρία, που αξίζει να δείτε και για τη συγκλονιστική μεταμόρφωση του Κρίστιαν Μπέιλ.


Ο ΙΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΑΧΝΗΣ 
STAR 02.30
Γουέστερν, 2001 (Έγχρ.), 92'
CROSSFIRE TRAIL. Αμερικανική τηλεταινία του Σάιμον Γουίνσερ, με τους Τομ Σέλεκ, Βιρτζίνια Μάντσεν, Γουίλφορντ Μπράιμλι.

Ένας λιγομίλητος πιστολάς προσπαθεί να τηρήσει την υπόσχεση στον ετοιμοθάνατο φίλο του να προστατεύσει τη χήρα και το ράντσο του.

Τηλεοπτικό γουέστερν που έχει πιο πολλές τρύπες κι από ιστό αράχνης.

(athinorama)


Αν θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου