Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV

Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΛΟΥΛΟΥΔΙΟΥ 

STAR 22.00
Περιπέτεια, 2006 (Έγχρ.), 114'
CURSE OF THE GOLDEN FLOWER. Κινεζική ταινία του Ζανγκ Γιμού, με τους Γιουν-Φατ Τσόου, Γκονγκ Λι, Τσου Τζέι.

Κατά τη διακυβέρνηση της νεότερης δυναστείας των Τανγκ στην Κίνα του 10ου αιώνα, ο αυτοκράτορας επιστρέφει για τη γιορτή των χρυσανθέμων στο παλάτι, που σπαράσσεται από εσωτερικές ίντριγκες.


Ο Γιμού δεν δείχνει να ενδιαφέρεται τόσο για τη φαντασμαγορία των πολεμικών τεχνών όσο για εκείνη του πλούτου. Επένδυσε λοιπόν περισσότερο στην εσωτερική ίντριγκα της αυτοκρατορικής οικογένειας, όπου ένα-ένα τα μέλη της εξολοθρεύονται σαν πιόνια ενός ντόμινο. Όμως, τα ανθρώπινα πάθη –παρόντα ακόμη και μέσα στα αυστηρά ήθη της εποχής– συνθλίβονται από τη μυθική χλιδή του παλατιού. Τα εκτυφλωτικά σκηνικά, η υπερβολή στα φανταχτερά κοστούμια και κοσμήματα, και ο επαναλαμβανόμενος βόμβος της μόνιμης συνοδείας των αυλικών, στοιχειοθετούν ένα πληθωρικό σύμπαν, η δύναμη του οποίου επισκιάζει τις ηθικές συνιστώσες του δράματος.


Ο ΗΣΥΧΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ
(Βαθμολογία Armageddon: 3.5/5 - Πρόταση Ημέρας)
σινεσπόρ+ 23.00
Δραματική, 2002 (Έγχρ.), 101'
THE QUIET AMERICAN. Αμερικανική ταινία του Φίλιπ Νόις, με τους Μάικλ Κέιν, Μπρένταν Φρέιζερ, Ντο Θι Χάι Γεν.

Ενώ τα γαλλικά στρατεύματα μάχονται με τους κομουνιστές αυτονομιστές στη Σαϊγκόν του 1952, ένας κυνικός Βρετανός δημοσιογράφος κι ένας Αμερικανός, μέλος ανθρωπιστικής αποστολής, συνδέονται φιλικά, μέχρι που ο δεύτερος διεκδικεί τη Βιετναμέζα ερωμένη του πρώτου, ενώ παράλληλα εμπλέκεται σε τρομοκρατική ενέργεια.

Γραμμένο το 1955, το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γκράχαμ Γκριν προφητεύει την ανάμειξη των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Ασία. Στο μεταξύ, έχουμε δει μια ενδιαφέρουσα ιστορία ερωτικής αντιζηλίας, όπου κανείς από τους ήρωες δεν είναι αυτό που φαίνεται. Εξαιρετικές ερμηνείες (ο Μάικλ Κέιν υποψήφιος για Όσκαρ), υποδειγματική σκηνοθεσία, κυνικοί διάλογοι, υποβλητική φωτογραφία.


ΜΑΜΦΟΡΝΤ
πρίσμα+ 23.00
Κομεντί, 1999 (Έγχρ.), 112'
MUMFORD. Αμερικανική ταινία του Λόρενς Κάσνταν, με τους Λόρεν Ντιν, Χόουπ Ντέιβις, Τζέισον Λι.

Η παράδοξη περίπτωση ενός νεαρού, που αν και πλαστογράφησε το πτυχίο του ψυχολόγου, γίνεται ο πιο δημοφιλής ψυχαναλυτής μιας αμερικανικής κωμόπολης, επειδή έχει το χάρισμα να προτρέπει τους άλλους να του εξομολογούνται τα προβλήματά τους.

Αυτή η ασεβής προσέγγιση του Κάσνταν για τη μανία των Αμερικανών με την ψυχοθεραπεία έχει πολλές σπιρτόζικες στιγμές, που έχουν θεραπευτική επίδραση στη διάθεση.


ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ
σινεσπόρ+ 00.40
Κομεντί, 2003 (Έγχρ.), 92'
HOPE SPRINGS. Αμερικανο-αγγλική ταινία του Μαρκ Χέρμαν, με τους Κόλιν Φερθ, Χίδερ Γκράχαμ, Μίνι Ντράιβερ.

Ένας Άγγλος εικονογράφος μετακομίζει σε μια αμερικανική κωμόπολη όταν τον εγκαταλείπει η αρραβωνιαστικιά του. Εκεί γνωρίζει μια ατίθαση κοπέλα, αλλά σύντομα εμφανίζεται και η πρώην με διάθεση συμφιλίωσης.

Με αφορμή το βιβλίο «New Cardiff» του συγγραφέα του «Πρωτάρη», ξεδιπλώνεται ένα παιχνιδιάρικο ερωτικό τρίγωνο, με ενδιαφέροντες δεύτερους χαρακτήρες να πλαισιώνουν τον χαριτωμένα παγιδευμένο ήρωα. Αφήστε που ζηλεύουμε το δίλημμά του να διαλέξει ανάμεσα στη Χίδερ Γκράχαμ και τη Μίνι Ντράιβερ.


ΜΟΙΡΑΙΟ ΠΑΘΟΣ
ΝΕΤ 01.00
Δραματική, 1992 (Εγχρ.), 111'
DAMAGE. Αγγλική ταινία του Λουί Μαλ, με τους Τζέρεμι Άιρονς, Ζιλιέτ Μπινός, Μιράντα Ρίτσαρντσον.

Ένας Άγγλος υπουργός ερωτεύεται την ερωμένη του γιου του και παρασύρεται από το μοιραίο αυτό πάθος.

Από την εποχή των «Εραστών», ο Λουί Μαλ εικονογραφεί το ίδιο θέμα: πώς το ερωτικό πάθος αναστατώνει τη ζωή ευυπόληπτων αστών. Αν όμως στα τέλη του 1950 ο έρωτας ήταν μια επαναστατική δύναμη, στις αρχές του 1990 παρουσιάζεται ως καπρίτσιο της μοίρας, με ολέθρια αποτελέσματα. Έστω και μ’ αυτό το πουριτανικό υπόβαθρο, ο Μαλ κερδίζει το παιχνίδι, χάρη σε μια λιτή σκηνοθεσία που πηγαίνει κατευθείαν στο στόχο.


Η ΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ: ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ 
STAR 02.15
Περιπέτεια, 2004 (Έγχρ.), 90'
NATURE UNLEASHED: AVALANCHE. Καναδο-βελγο-αγγλική ταινία του Μαρκ Ρόουπερ, με τους Άντριου Λι Ποτς, Άνταμ Κρόσντελ, Κέιτ Χένρι.

Όταν μια χιονοστιβάδα καλύπτει ένα ολόκληρο χωριό, δύο αδέρφια καλούνται να σώσουν τους κατοίκους και να φυλαχτούν και οι ίδιοι από τη μανία της φύσης.

Από μια σειρά ταινιών με θέμα τις φυσικές καταστροφές.


JACKASS 2
STAR 04.00
Ντοκιμαντέρ, 2006 (Έγχρ.), 92'
Αμερικανική ταινία του Τζεφ Τρεμέιν.

Η δεύτερη ταινία από το franchise που συνέχισε στον κινηματογράφο τη σειρά του MTV με επικίνδυνες δοκιμασίες.

Αυτές οι οριακές δοκιμασίες έχουν την πλάκα τους για λίγο και σίγουρα είναι ευρηματικές καθώς αγνοούν τον κίνδυνο, αλλά αν έχεις στο μυαλό σου κάτι περισσότερο από μια σανίδα του skate, δεν γίνεται να μη βαρεθείς μ’ αυτή την αποθέωση του χαβαλέ. Φυσικά, don’t try this at home!


(athinorama)


Αν θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου