Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

The Economist : «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις το πρόβλημα της Ελλάδας»

Το αδικαιολόγητα αυστηρό νομικό πλαίσιο, που υπερπροστατεύει τις μικρές επιχειρήσεις, αποτελεί μόνιμη τροχοπέδη την οποία αδυνατούν, ή αρνούνται, να υπερκεράσουν οι επιχειρήσεις τις ευρωπαϊκής περιφέρειας, σύμφωνα με το ιστολόγιο Free Exchange του έγκυρου περιοδικού Economist.


Όπως αναφέρει σε άρθρο του με τίτλο «When small isn’t beautiful», η σύνδεση των μικρών επιχειρήσεων με την χαμηλή ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα, είναι προφανής περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στη νότια περιφέρεια της Ευρώπης.

Ειδικότερα η Ελλάδα, βρίσκεται στην κορυφή των χωρών με τις περισσότερες μικρές επιχειρήσεις.
Σχεδόν το 1/3 των ελληνικών παραγωγών είναι μικρές επιχειρήσεις με προσωπικό μικρότερο από 10 υπαλλήλους, την ίδια στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία φτάνει το 4,3%

«Αν οι μικρές επιχειρήσεις μπορούσαν να αναπτυχθούν και να γίνουν μεγαλύτερες, η Ελλάδα και η υπόλοιπες χώρες μπορεί να έλυναν τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας χωρίς να κόψουν μισθούς ή να φύγουν από το ευρώ» τονίζει το Economist.

Oι περιοριστικοί ρυθμιστικοί κανόνες παγιδεύουν τα κεφάλαια και την εργασία σε αναποτελεσματικές επιχειρήσεις και δεν επιτρέπουν την εκμετάλλευση τους από τις καλύτερες επιχειρήσεις.

Το Economist υποστηρίζει ότι η συνταγή για την Ελλάδα (και τις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου) είναι απλή και κλασσική…

Χαλάρωση των άκαμπτων κανόνων στην αγορά εργασίας, τους μισθούς και την εκμετάλλευση της γης, με σκοπό να ενισχυθεί η παραγωγικότητα, η αύξηση του ΑΕΠ και τα κρατικά έσοδα από τη φορολογία.


 
Αν θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο, πατήστε ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου