Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Le Monde: Ellada agapi mou

Τη δυσαρέσκειά του για τις επιθέσεις που δέχεται η Ελλάδα εκφράζει ο πρώην διευθυντής της Γαλλικής Σχολής στην Αθήνα και καθηγητής ελληνικής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Paris I Panthéon, Ετιέν Ρολάν.

Σε άρθρο του στη Le Monde, με τον τίτλο «Ellada, agapi mou», ο Ρολάν τονίζει ότι ο ίδιος αισθάνεται βαθιά ταπεινωμένος, όταν μια εφημερίδα τολμά να ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ίσως λιγότερο ευρωπαϊκή απ' ότι φαίνεται.


«Είμαι ταπεινωμένος, όταν οι Γάλλοι συμπατριώτες μου κάνουν αυτό το κακό στην ιστορία και παρουσιάζουν το μύθο του Έλληνα ψεύτη και πονηρού», προσθέτει, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας «κοιτίδα του πολιτισμού».

Ο καθηγητής εξηγεί ότι η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, πολύ περισσότερο απ' ότι η Μεγάλη Βρετανία για παράδειγμα.

«Δεν θα σταθώ παρά σε μερικά σημεία. Αν η Ελλάδα δεν είναι μία ευρωπαϊκή χώρα, τότε ποιος αξίζει αυτόν τον τίτλο; Οι Γερμανοί ή η δόλια Αλβιόνα, της οποίας ο πιο μεγάλος ποιητής Μπάιρον, έχει ήδη κατηγορηθεί ότι λεηλάτησε τη χώρα του Ομήρου; Πιο Ευρωπαϊκή είναι η Βρετανία που δεν θέλει καμία ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και κυρίως σε εκείνες τις χώρες που της στοιχίζουν χρήματα;  Δεν είναι αυτή που έφερε στην Ελλάδα τον στρατό και τον βασιλιά στο τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου προκαλώντας έναν κατακλυσμό, τον οποίο η χώρα επρόκειτο να πληρώσει πολύ ακριβά. Και αυτό έγινε στη χώρα που μπορεί μάλιστα να καυχηθεί για την αντίσταση της κατά της ναζιστικής κατοχής», αναφέρει.

newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου