Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Θα πουλήσουν οι τραπεζίτες;

Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

H Εθνική έχει ξεκινήσει την διαδικασία πώλησης του μεγάλου μειοψηφικού ποσοστού της Finansbank καθώς, όπως αναφέρει το Bloomberg, η HSBC ενδιαφέρεται για το ποσοστό αυτό. Το θέμα επανέρχεται άρα η διάψευσή του χάνει και την αξία της.

Η πορεία και επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι μείζον θέμα για την ελληνική οικονομία που έχει μείνει χωρίς ρευστότητα την ώρα που η στιγμή για τα πορίσματα της Blackrock πλησιάζει. Ισως και αυτή σημάνει το ξεκαθάρισμα δανείων που δεν μπορούν πια να εισπραχτούν στο σύνολό τους αλλά εγγράφονται λογιστικά ίσα ίσα για να ενισχύουν τεχνητά τους ισολογισμούς.

Αργά ή γρήγορα, όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς, οι τραπεζίτες θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις και να πουλήσουν σε ενδιαφερόμενους δάνεια σε discounts με haircuts δηλαδή της τάξης του 50% και να βάλουν τα λεφτά στο ταμείο. Και την πραγματική τους θέση θα ενισχύσουν και θα βγουν από ένα προβληματικό κύκλο από δανειακές συμβάσεις που έτσι όπως είναι, δεν αποδίδουν.

Εντύπωση προκαλεί επίσης η προετοιμασία στο στρατόπεδο Αlpha-Eurobank για μια αύξηση που στόχο έχει να μειώσει όσο το δυνατόν την εξάρτηση από τα κοινοτικά κεφάλαια που προορίζονται για την τράπεζα. Η πορεία του PSI θα είναι ο καταλύτης καθώς θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις της επόμενης μέρας που είναι συνδεδεμένες με τις τράπεζες, τα έργα και την χρηματοδότησή τους και συνολικά την εισροή κεφαλαίων στο σύστημα.

Αν όλα πάνε καλά αυτό μπορεί να ξεκινήσει από τον ερχόμενο Μάρτιο. Στο μεταξύ είναι προφανές ότι οι κεντρικές τράπεζες ανά την Ευρώπη θα είναι οι βασικοί φορείς της ενίσχυσης της χρηματοδότησης έστω διαμέσου του ΔΝΤ. Οι κεντρικοί τραπεζίτες θα παίξουν τώρα αυξημένο ρόλο για να ενισχύσουν το τραπεζικό σύστημα,που στο σύνολό του είναι πια προβληματικό.

Είναι άραγε μειονέκτημα ή πλεονέκτημα το ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση στο σύνολό του; Κατά μια πλευρά είναι καλό γιατί μέσα στην γενίκευση πια του προβλήματος το ελληνικό πρόβλημα αποτελεί μέρος του όλου.       


capital


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου