Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Ο τραπεζίτης που χαρακτηρίζει «ηγέτη» τον... Παπαδήμο

«Πρέπει να βρούμε κοινό έδαφος για το πώς θα δομήσουμε τις νέες αξιώσεις προς την Ελλάδα», σημειώνει με αποκλειστική συνέντευξή του στη «Real news» ο επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, ελπίζοντας ότι η νέα συμφωνία θα αρχίσει να εφαρμόζεται στις αρχές της νέας 2012. Βλέπει ύφεση της οικονομίας ώς το τέλος του 2013, ενώ καλεί τους Ευρωπαίους να αποδεχθούν -έως έναν τουλάχιστον βαθμό- τη γερμανική ηγεμονία. Παράλληλα, ζητεί από τους πλούσιους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στο μέλλον της χώρας μας.


Ποιες είναι οι βασικές δυσκολίες - εμπόδια στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και των ελληνικών Αρχών;

Δεν θα ήθελα να εστιάσω στις βασικές δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά στο γεγονός ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Και οι πιστωτές, αλλά και η Ελλάδα, έχουν συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό είναι να καταλήξουν σε μια εθελοντική συμφωνία. Η Ελλάδα θέλει να έχει τις διαβεβαιώσεις ότι οι κινήσεις για τη μείωση του χρέους είναι επαρκείς, ώστε να μπει σε μια πορεία -παράλληλα με τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις ιδιωτικοποιήσεις- μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους. Μοιραζόμαστε τον ίδιο στόχο, αλλά πρέπει να βρούμε κοινό έδαφος για το πώς θα δομήσουμε τις νέες αξιώσεις προς την Ελλάδα. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα.

Πότε θα έχουμε το αποτέλεσμα;

Πολύ καλή ερώτηση... Θα ήθελα να έχουμε αποτέλεσμα πριν από το τέλος της χρονιάς. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα εκκρεμή ζητήματα, όχι μόνο η εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ή του εθελοντικού PSI Ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε τη νέα αυτή συμφωνία στις αρχές της νέας χρονιάς.

Ποια είναι η αίσθησή σας;

Έχω -συγκρατημένα- την αίσθηση ότι θα βρούμε κοινό έδαφος. Δεν είναι κάτι εύκολο, διότι από τη μια, οι πιστωτές έχουν το δικό τους πρίσμα και από την άλλη, άλλο πρίσμα έχει ο οφειλέτης. Δουλεύουμε από κοινού εδώ και αρκετό καιρό, από τον περασμένο Ιούλιο, με την ομάδα διαχείρισης του δημόσιου χρέους, τον αντιπρόεδρο κ. Βενιζέλο και τώρα με τον νέο πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, με τον οποίο έχω μια μακρά και στενή σχέση.

Αναφορικά με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου για το κούρεμα 50% των ελληνικών ομολόγων, θεωρείτε ότι είναι επαρκές;

Το 50% κουρέματος των ελληνικών ομολόγων είναι πλήρως συνεπές με τις προοπτικές βιωσιμότητας για την Ελλάδα. Υπολογίζουμε ότι με σταθερή εφαρμογή των δημοσιονομικών, παράλληλα με τον επίσης σταθερό και όχι υπερβολικά φιλόδοξο ρυθμό των ιδιωτικοποιήσεων, αυτό θα φέρει ξεκάθαρα την Ελλάδα στην κατεύθυνση, το 2020, το χρέος να είναι κάπου μεταξύ 110% και 120% του ΑΕΠ. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι, όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία, αυτόματα αφαιρείται χρέος, το οποίο ισοδυναμεί σχεδόν με το 45% του ετήσιου ΑΕΠ της Ελλάδας. Αυτό είναι εκπληκτικό. Καμία χώρα στην Ιστορία δεν είχε τέτοια μείωση χρέους με μία κίνηση. Είναι σαν να φεύγει ένα τεράστιο βάρος.

Σας ακούω αρκετά αισιόδοξο. Πρόσφατα, έκθεση της Citigroup προέβλεπε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται σε ύφεση μέχρι και το 2015…

Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος, αλλά είμαι αισιόδοξος. Η εμπειρία μου -και έχω ζήσει αρκετές τέτοιες περιπτώσεις- μου έχει δείξει ότι είναι εύκολο να φέρνεις την απελπισία, αναφορικά με τις προοπτικές μιας χώρας. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, πολλοί έβλεπαν χώρες της Λατινικής Αμερικής και έλεγαν ότι δεν έχουν καμία ελπίδα. Βραζιλία, Μεξικό, Κολομβία, Χιλή. Οι οικονομίες των χωρών αυτών σήμερα μεγαλώνουν. Η δυναμική τους μετασχηματίστηκε εκ θεμελίων, εκμεταλλεύονται την παγκοσμιοποίηση και τις δυνάμεις του ανταγωνισμού. Η ελληνική οικονομία είναι πολύ πιθανό να σημειώσει ύφεση μέχρι και το τέλος του 2013, αλλά θα μπορούσα να δω την πιθανότητα -εάν ολοκληρώσουμε τη συμφωνία και καθένας κάνει αυτό που πρέπει- ανάπτυξης το 2014. Επίσης, θα μπορούσα να δω την πιθανότητα οι επενδύσεις να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Ξένοι και Έλληνες επενδυτές να φέρουν τα χρήματά τους πίσω στην Ελλάδα. Χρήματα έχουν φύγει από τις τράπεζες, με τους πλούσιους Έλληνες επιχειρηματίες να τα έχουν στην Ευρώπη και αλλού στον κόσμο. Δεν προσπαθώ να τους καταδικάσω, αλλά αν πρόκειται για το μέλλον της Ελλάδας, οι πλούσιοι Έλληνες επιχειρηματίες και πολίτες πρέπει να επενδύσουν στο μέλλον της χώρας.

Είμαι, λοιπόν, αισιόδοξος και δεν ασπάζομαι όλα αυτά τα πεσιμιστικά σενάρια. Εχω δει τη μια χώρα μετά την άλλη, όλα αυτά τα χρόνια, να αλλάζει πορεία. Και η Ελλάδα έχει αρκετά περισσότερο δυναμικό από αυτό που κάποιοι πιστεύουν. Ισχυρή αγροτική οικονομία, τρομερές δυνατότητες στον τουρισμό, που δεν έχουν πλήρως αναπτυχθεί, περιβαλλοντολογική - πράσινη αναπτυξιακή δυνατότητα, με προϊόντα προς εξαγωγή. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η Ελλάδα έχει μέλλον εντός της ευρωζώνης και αυτό μπορεί να είναι και λαμπρό.

Πώς βλέπετε το μέλλον της ευρωζώνης;

Και εδώ θα πω ότι είμαι κάπως αισιόδοξος για το μέλλον της ευρωζώνης. Θεωρώ ότι απαιτεί ισχυρή ηγεσία από τη Γερμανία και απαιτεί, επίσης, από τα υπόλοιπα μέλη να αποδεχτούν ότι η Γερμανία είναι ο ηγέτης της Ευρώπης, κάτι που δεν είναι εύκολο, δεδομένης της ιστορίας της συγκεκριμένης χώρας. Αλλά είναι απαραίτητο τη δεδομένη χρονική στιγμή. Η Γερμανία είναι ο πολιτικός και οικονομικός ηγέτης. Και δεν είναι ότι το υπόλοιπο της Ευρώπης πρέπει να αποδέχεται οτιδήποτε λέει η Γερμανία, αλλά οφείλουν να αποδεχτούν ώς έναν βαθμό τη γερμανική ηγεσία. Υπό την ηγεσία της καγκελάριου Μέρκελ, υπάρχει πραγματική προοπτική ότι θα καταφέρει να ισχυροποιήσει τη στήριξη εντός της Γερμανίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στήριξης για το υπόλοιπο της Ευρώπης. Έτσι, η ΕΚΤ μπορεί να απελευθερωθεί από τους περιορισμούς, το EFSF μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα ουσιαστικό περιφερειακό ταμείο. Και έτσι, οι χώρες θα ενθαρρύνονται να συμφωνήσουν σε ένα σφιχτότερο πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας και να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής ενσωμάτωσης. Αυτό χρειάζεται η ευρωζώνη. Την επόμενη εβδομάδα, στις 9 Δεκεμβρίου, θα έχουν μια πολύ σημαντική πρόκληση...

ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟ: «Είναι ένας έμπειρος, αξιόπιστος και σκεπτόμενος ηγέτης»

Ένα σχόλιό σας για τη νέα κυβέρνηση…

Είμαι αρκετά ενθαρρυμένος από τη νέα κυβέρνηση, διότι θεωρώ ότι φέρνει δύο βασικά στοιχεία. Και αυτό ας μη θεωρηθεί αρνητικό για τον Γ. Παπανδρέου, τον οποίο και σέβομαι. Κληρονόμησε μια δύσκολη κατάσταση, έκανε μεγάλη πρόοδο, αλλά φέτος αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες. Όλοι το γνωρίζουμε αυτό.

Η νέα κυβέρνηση έχει ένα πολιτικό πρόσωπο στο τιμόνι της, κάποιον ο οποίος δεν είναι πολιτικός καριέρας, αλλά ευρέως χαίρει εκτίμησης και σεβασμού, είναι ικανός... Είναι τεχνοκράτης, αλλά έχει θητεύσει σε υψηλά κλιμάκια. Ήταν το νούμερο 2 στην ΕΚΤ για πολλά χρόνια και ξέρει πώς να κινείται σε αυτά τα επίπεδα. Δεν είναι απλώς ένας μέσος τεχνοκράτης, είναι ένας έμπειρος και σκεπτόμενος ηγέτης.

Ο Λουκάς Παπαδήμος διοχετεύει καινούργια ενέργεια στις συνομιλίες, διότι γνωρίζουμε ότι διαθέτει αξιοπιστία. Το ίδιο ισχύει και για τους πιστωτές, οι οποίοι γνωρίζουν ότι ο κ. Παπαδήμος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και να τις ολοκληρώσει. Νέα ενέργεια, γιατί φέρνει αξιοπιστία στους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι η αξιοπιστία της Ελλάδας είχε διαβρωθεί το 2011. Υπήρξε αποτυχία να ανταποκριθεί η χώρα σε όλες τις δεσμεύσεις.

Επιπλέον, υπάρχει μια κυβέρνηση συνεργασίας, κάτι που δεν είναι εύκολο, και τα πράγματα μέχρι τώρα πάνε καλά. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα διέρχεται μια καλή περίοδο. Μετασχηματίζεται. Θα απαιτηθεί ευελιξία από τους Έλληνες να αφήσουν πίσω τους κάποιους μηχανισμούς που προστατεύουν είτε μικρές ομάδες, είτε επαγγέλματα, είτε μικρές ομάδες εργαζομένων σε βάρος της οικονομίας.



real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου