Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

"Νωρίς" το κατάλαβε ο Ράιχενμπαχ: Μεγάλη μείωση στην αγοραστική δύναμη των Ελλήνων

Κύριος στόχος της ομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τον επικεφαλής της...
Χορστ Ράιχενμπαχ, είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα. Η προσπάθεια αυτή, όπως είπε, αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Εκτίμησε δε ότι «είναι πιθανή η αναθεώρηση των μέτρων υποστήριξης προς την Ελλάδα που υλοποιεί η ομάδα δράσης όταν θα οριστικοποιηθούν οι όροι του δεύτερου πακέτου στήριξης της χώρας».


Αναφέρθηκε επίσης και στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, το ποίο χαρακτήρισε ιδιαίτερα πολύπλοκο και είπε ότι τους επόμενους μήνες θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα μεγάλο σχέδιο προκειμένου να αποφύγει η Ελλάδα την επιβολή υψηλών και δυσβάσταχτων προστίμων. 

Στη διάρκεια συνάντησής του με Έλληνες περιφερειάρχες στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε ακόμα με έμφαση στην έλλειψη της ρευστότητας που αποτελεί εμπόδιο για την όποια αναπτυξιακή προοπτική. Παραδέχθηκε μάλιστα ότι δεδομένης της κατάστασης στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, αλλά και στις ελληνικές τράπεζες, είναι δύσκολη η εισροή πόρων που θα αύξαναν τη ρευστότητα στην ελληνική αγορά.

Σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ρευστότητα για την πραγματική οικονομία», ανέφερε δύο «εργαλεία» για να δοθεί τόνωση στη ρευστότητα, τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από την Ε.Ε. σε θεσμικό επίπεδο, ιδιαίτερα αυτές που περιμένουν έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τέλος, ο κ. Ράιχενμπαχ είπε ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω της ύφεσης αλλά και των πρόσθετων φορολογικών μέτρων η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών έχει μειωθεί κατά 14%, όταν την ίδια ώρα σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα, όπως η Πορτογαλία, το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται σε 5%.

Επίκαιρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου