Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ο εχθρός της δημαγωγίας και η επιλογή της αυτοδυναμίας

Γράφει ο Διαμαντής Βαχτσιαβάνος

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνήθιζε να λέει ότι ο λαός με την ψήφο του «πληρώνει τις καλές ή τις κακές επιλογές του» χαρακτηρίζοντας τη δημαγωγία ως τον μεγαλύτερο εχθρό της Δημοκρατίας. 

Αναντίρρητα λοιπόν, η σημερινή εξέλιξη της μεταβατικής κυβέρνησης μπορεί να μην απορρέει από τη λαϊκή βούληση, καθίσταται όμως αναπότρεπτη για τους επόμενους τρεις μήνες καθώς η χώρα πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές και παράλληλα να πάρει την έκτη δόση για να αποφύγει τη στάση πληρωμών. 

Ο Γ. Παπανδρέου , δυστυχώς, αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων, με τη στάση του προκάλεσε, τις αρνητικές εξελίξεις, τον διασυρμό της χώρας στο εξωτερικό , τη γελοιοποίηση του και τη γελοιοποίηση του έθνους διεθνώς. 

Όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία , με το απύθμενο ψεύδος «λεφτά υπάρχουν», οι περιστάσεις ήταν δύσκολες αλλά η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση είχε αποδείξει ότι μπορούσε να τις αντιμετωπίσει. Η Ελλάδα εξακολουθούσε να δανείζεται από τις αγορές με ευνοϊκό επιτόκιο , τα spread’s ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα , οι μισθοί και οι συντάξεις καταβάλλονταν κανονικά ενώ δεν υπήρξε κανένα θέμα απολύσεων , περικοπών και αύξησης φόρων και φορολογικών συντελεστών. 

Προεκλογικά ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ανέφερε από το βήμα της ΔΕΘ ότι το μόνο που θα συνέβαινε μετά τις εκλογές του 2009 θα ήταν το πάγωμα των συντάξεων και των μισθών , με εξαίρεση τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους . Παράλληλα είχε δεσμευθεί ότι το πάγωμα των εισοδημάτων θα συνοδευόταν από αντίστοιχο πάγωμα στις τιμές των προϊόντων ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία στην αγορά και να μην περιοριστεί η ζήτηση που θα επέφερε καθίζηση στην καταναλωτική δραστηριότητα και το εμπόριο. 

Όπως τότε, έτσι και τώρα, η Νέα Δημοκρατία επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευαισθησίας αντιτάχθηκε στο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις εξόδου από την κρίση. 

Ο Αντώνης Σαμαράς στην αρχή αντιμετωπίστηκε με μεγάλη δυσπιστία από τους ευρωπαίους εταίρους, όταν τον Ιούλιο του 2010 παρουσίασε το Ζάππειο 1. 

Δεν έλειψαν οι εναντίον του κατηγορίες από τους εγχώριους πολιτικούς του αντιπάλους αλλά και από το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών παραγόντων. 

Κι όμως επέμεινε και δικαιώθηκε απόλυτα . Έλεγε ότι με τα μέτρα Παπανδρέου και τρόικας , η κρίση θα βαθύνει , η Ελλάδα θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες και μαζί της θα κινδυνεύσει το σύνολο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και της παγκόσμιας οικονομίας. 

Είναι χαρακτηριστική η φράση του , κατά τους πρώτους μήνες εφαρμογής του Μνημονίου, τον Σεπτέμβριο του 2010 στη ΔΕΘ : «Προς Θεού όχι άλλους φόρους, όχι άλλη αύξηση του ΦΠΑ . Θα καταστρέψετε την κοινωνία και την οικονομία»! 

Ένα χρόνο μετά , η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο και μετρά μόνο πληγές. Πάνω από 900.000 άνεργοι επισήμως, 23% ΦΠΑ, 40% φορολογικοί συντελεστές , μείωση μισθών και συντάξεων κατά 40%, απανωτά φορολογικά χαράτσια σε ακίνητη περιουσία και εισοδήματα, ύφεση 7% , Δημόσιο Χρέος στο 169% από το 120% που το παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση της ΝΔ , Έλλειμμα 9% στην καλύτερη περίπτωση , αποκλεισμός από τις αγορές , πιέσεις των εταίρων - πιστωτών για μαζικές απολύσεις και κατακρήμνιση του κοινωνικού κράτους. 

Ο Αντώνης Σαμαράς , ως ηγέτης μιας παράταξης που ανέκαθεν καλούνταν να βγάλει τον τόπο από τα αδιέξοδα, πήρε ξανά την πρωτοβουλία να δώσει διέξοδο στον κίνδυνο της εσωτερικής έκρηξης και της εξωτερικής κατάρρευσης , την ώρα που ο Γ. Παπανδρέου παρέδιδε τη χώρα σε ακυβερνησία.
Παρά τις τεράστιες δυσκολίες και τον αδυσώπητο παρασκηνιακό πόλεμο που δέχτηκε από τον Γ. Παπανδρέου, έθεσε τέσσερις στόχους: α) να αλλάξει ο πρωθυπουργός, β) να δημιουργηθεί μεταβατική κυβέρνηση με σκοπό την υπογραφή της αναπόφευκτης δανειακής σύμβασης της 26 ης Οκτωβρίου , γ) να ξεμπλοκάρει η έκτη δόση και δ) να οδηγηθεί η χώρα το ταχύτερο δυνατόν σε εκλογές ,στις 19 Φεβρουαρίου 2012. 

Σε εφτά μέρες πέτυχε και τα τέσσερα και αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. 

Η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει τώρα να εκπληρώσει μια πολύ συγκεκριμένη αποστολή, την υπογραφή της σύμβασης ώστε να εκταμιευτεί η 6η δόση. 

Δεν έχει καμία άλλη «νομιμοποίηση» αφού δεν προέρχεται από εκλογές και οι εκλογές αυτή την ώρα είναι απαραίτητες, αναγκαίες και επιβεβλημένες , για να εκφραστεί ο λαός. 

Γι΄ αυτό και η εκπροσώπηση της Νέας Δημοκρατίας είναι συμβολική, ανταποκρινόμενη πλήρως στους ειδικούς σκοπούς του μεταβατικού σχήματος. 

Η παράταξη που το 1974 αποκατέστησε τη Δημοκρατία και λίγα χρόνια αργότερα έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, καλείται το 2012 να διαφυλάξει την αξιοπρέπεια της πατρίδας και να οδηγήσει το έθνος ξανά στην ευημερία και την ανάπτυξη. Κι αυτή τη φορά η επιλογή είναι μία και οδηγεί σε αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ.
*Ο Διαμαντής Βαχτσιαβάνος είναι οικονομολόγος, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου