Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Υποβάθμιση των ΗΠΑ από την S&P

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard&Poor's υποβάθμισε τα ξημερώματα την αξιολόγησή του για το χρέος του ομοσπονδιακού κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, από AAA σε ΑΑ+ Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της, που η χώρα χάνει την αξιολόγηση AAA από τον οίκο αξιολόγησης Standard&Poor's. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγορεί τον οίκο S&P ότι έκανε "λάθος" στους υπολογισμούς βάσει των οποίων υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας. Παράλληλα η Κεντρική Τράπεζα (Fed) και ρυθμιστικοί φορείς του τραπεζικού τομέα σε οδηγία τους υποστηρίζουν πως η υποβάθμιση από τον οίκο S&P δεν επηρεάζει τα αμερικανικά ομόλογα.

Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις

Η υποβάθμιση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν αυξανόταν γρηγορότερα το όριο του ομοσπονδιακού χρέους, δηλώνει ανώτερο στέλεχος του S&P. Κορυφαίος αξιωματούχος μάλιστα του διεθνούς οίκου αξιολόγησης χαρακτήρισε "καθήκον" την υποβάθμιση της αξιολόγησης του χρέους των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμαείχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την υποβάθμιση από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης. Αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας της Κορέας εκτιμά ότι η υποβάθμιση των ΗΠΑ δε θα έχει σημαντική βραχυπρόθεσμη επίδραση. Την ίδια ώρα η ιαπωνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου, συνεχίζει να έχει εμπιστοσύνη στα αμερικανικά ομόλογα.

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου