Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΤΑ ΕΞΟΧΙΚΑ ΤΟΥΣ...

Ρεπορτάζ : Β. Σ. Κανέλλης

Δραματική πτώση της ζήτησης για εξοχικές κατοικίες από Ελληνες καταγράφεται για ακόμη μία χρονιά, την ίδια στιγμή που φαίνεται ότι οι ξένοι επενδυτές έχουν αρχίσει να "καλοβλέπουν" την ελληνική αγορά.

Το ιδιότυπο αυτό σκηνικό έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση και κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει πώς θα κινηθεί η παραθεριστική κατοικία το φετινό καλοκαίρι. Οι Ελληνες ιδιοκτήτες εξοχικών πουλάνε όσο όσο, προκειμένου να αποφύγουν την υπερβολική φορολόγηση και τα τεκμήρια διαβίωσης, και οι κατασκευαστές ρίχνουν τις τιμές για να ξεφορτωθούν το μεγάλο στοκ των νεόδμητων παραθεριστικών κατοικιών. Τα περισσότερα σπίτια που πωλούνται είναι μεγάλα και υψηλής αξίας σε νησιά και τουριστικές περιοχές που στο παρελθόν ήταν στην πρώτη γραμμή.


Ομως, αφενός τα σενάρια για μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 400.000 ευρώ και αφετέρου τα "τσουχτερά" τεκμήρια διαβίωσης έχουν πανικοβάλει τους ιδιοκτήτες των θερινών ακινήτων, που "ξεφορτώνονται" ό,τι δεν χρειάζονται. Ετσι, έχει δημιουργηθεί ένα απόθεμα εξοχικών σπιτιών, το οποίο αυξάνεται συνεχώς.

Η πλειονότητα των ακινήτων που πωλούνται ανήκουν σε Ελληνες που έχουν πληγεί από την κρίση και δεν μπορούν να συντηρήσουν δεύτερο σπίτι ή φοβούνται τις μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις στο μέλλον. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχουν πάνω από 3.000-3.500 απούλητα εξοχικά στην Πάρο. Στην κοσμοπολίτικη Μύκονο τα πράγματα είναι καλύτερα, αφού πωλητήριο έχουν βάλει περί τα 800-1.500 εξοχικά, ενώ στη Σαντορίνη φτάνουν τα 1.000-1.500. Στην Κέρκυρα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, καθώς στα χέρια των εργολάβων βρίσκονται 3.000-4.000 εξοχικές κατοικίες. Στη Λευκάδα μόνο τα ακριβά παραθεριστικά που πωλούνται φτάνουν τα 100-200, ενώ μαζί σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κω τα απούλητα σπίτια ξεπερνούν τα 1.500-2.000. Στη Χαλκιδική οι αμιγώς παραθεριστικές κατοικίες που πωλούνται μπορεί να είναι γύρω στα 5.000. Στην Κρήτη, η οποία υπέστη μεγάλη καθίζηση την τελευταία 5ετία, εξαιτίας της φυγής πολλών Βρετανών και Γερμανών, τα νεόδμητα απούλητα εξοχικά υπολογίζονται σε 4.000-5.000.

Οι ειδικοί της αγοράς επισημαίνουν ότι η ζήτηση για εξοχικά έχει υποχωρήσει κατά 50%-70% την τελευταία διετία, ανάλογα με την περιοχή, και ως βασική αιτία εκτιμούν ότι είναι οι "τάσεις φυγής" των Ελλήνων από το δεύτερο σπίτι. Η άλλη πλευρά του νομίσματος, ωστόσο, είναι ενθαρρυντική, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες στα μεσιτικά γραφεία των νησιών, κατά κύριο λόγο, έχουν αυξηθεί οι ενδιαφερόμενοι για αγορές που προέρχονται από ξένες χώρες. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι Ρώσοι, οι Γερμανοί, οι Βρετανοί, πολλοί Ελληνες μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς από ΗΠΑ και Αυστραλία και εσχάτως, Κινέζοι και Τούρκοι επενδυτές.

Μισοτιμής

Η βασική αιτία της μεταστροφής των ξένων είναι ότι πλέον τα εξοχικά σε πολλές περιοχές πωλούνται στη... μισή τιμή σε σύγκριση με πριν από μία πενταετία. Οι εργολάβοι οικοδομών και οι ιδιοκτήτες κάνουν μεγάλες προσφορές, προκειμένου να προσελκύσουν αγοραστές. Από την άλλη, ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις χαρακτηρίζουν οι ειδικοί αφενός τον αποχαρακτηρισμό ως παραμεθόριων περιοχών των Νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής και αφετέρου τη διευκόλυνση των ξένων που θέλουν να επενδύσουν. Επίσης, τα σενάρια για αναστολή του "πόθεν έσχες" και στην εξοχική κατοικία έχουν ήδη γίνει γνωστά σε ξένους που βλέπουν ότι μπορούν να κάνουν? ψώνια σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές στην ελληνική αγορά.

ΟΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ

Καλύτεροι πελάτες οι Ρώσοι.
Tο ελληνικό "καλάθι" έχει εξοχικά για όλα τα βαλάντια, από μικρά σπίτια αξίας 40-50 χιλιάδων ευρώ μέχρι βίλες 8 εκατ. ευρώ στη Μύκονο ή τη Σαντορίνη. Τα δύο αυτά νησιά, μαζί με την Αττική, είναι οι καλύτεροι προορισμοί για τους Κινέζους. Μάλιστα, φέτος αναμένεται αύξηση της τουριστικής κίνησης από την Κίνα κατά 75%, κάτι που γεννά ελπίδες ότι κάποιοι θα αγοράσουν και ακίνητα. Οι καλύτεροι πελάτες, πάντως, εξακολουθούν να είναι οι Ρώσοι, καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από 30.000 που επισκέφτηκαν την Ελλάδα εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να αγοράσουν ακίνητο. Σύμφωνα με έρευνα, οι Ρώσοι τοποθετούν περί τα 12 δισ. δολάρια σε ακίνητα στο εξωτερικό ετησίως. Το 40% κινούνται για ακίνητα αξίας μεταξύ 100.000 και 250.000 ευρώ, ενώ 10,5% ενδιαφέρονται για πολυτελέστερες κατοικίες, αξίας άνω των 500.000 ευρώ. Πρόκειται δηλαδή, για μια καλή δεξαμενή αγοραστών για την Ελλάδα, ειδικά τώρα που δεν απαιτούνται πολύμηνες διαδικασίες για να λάβει κάποιος Ρώσος άδεια να προχωρήσει σε μια αγοραπωλησία. Επενδύσεις σε ελληνικά ακίνητα σχεδιάζουν και Τούρκοι. Βίλες, συγκροτήματα, ξενοδοχειακές μονάδες είναι στα σχέδια επιχειρηματιών, οι οποίοι αναζητούν συμμάχους στην Ελλάδα. Μεγάλα μεσιτικά γραφεία στην Κωνσταντινούπολη διαφημίζουν βίλες σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη και Πελοπόννησο. Οσο πιο μεγάλο τόσο πιο φθηνό Σε ό,τι αφορά τις τιμές, κατά μέσο όρο η πτώση κυμαίνεται από 20% έως 30%, υπάρχουν όμως και οι προσφορές κατά 50%. Οπως λένε οι μεσίτες, όσο μεγαλύτερο είναι το εξοχικό τόσο πέφτει η τιμή του. Μύκονος - Σαντορίνη Υπάρχουν αρκετά αδιάθετα οικόπεδα και κτίσματα και οι εργολάβοι κάνουν έκπτωση έως 20%. Στη Μύκονο κυμαίνονται από 3.300 έως 10.000 ευρώ/τ.μ. στη Σαντορίνη από 2.500 έως 7.000 ευρώ/τ.μ. Πάρος - Νάξος Τα νεόδμητα εξοχικά πωλούνται από 1.800 έως 2.800 ευρώ/τ.μ. τα μεταχειρισμένα από 1.000 έως 1.600 ευρώ/τ.μ. Από 10.000 - 40.000 ευρώ το στρέμμα τα οικόπεδα εκτός σχεδίου. Αττική Ραφήνα, Πόρτο Ράφτη, Μαρκόπουλο, Λούτσα είναι οι παραδοσιακά καλές περιοχές. Ευκαιρίες υπάρχουν στο Σούνιο και το Λαύριο και μπορεί κανείς να βρει εξοχικά με μειωμένες έως 20% τις τιμές που κυμαίνονται από 1.500 έως 4.000 ευρώ/τ.μ. Σαρωνικός Τα νησιά Σπέτσες, Υδρα, Πόρος, διατηρούν υψηλή τη ζήτηση και οι τιμές είναι δύσκολα διαπραγματεύσιμες. Οπότε μπορεί να βρει κανείς από 1.700 έως 4.000 ευρώ/τ.μ. Κέρκυρα - Λευκάδα Οι τιμές έχουν διορθώσει κατά 20% στη διετία λόγω της υπερπροσφοράς. Οι τιμές από 2.200 έως 5.500 ευρώ/τ.μ. για τα νεόδμητα ενώ στο νησί των Φαιάκων υπάρχουν μοναδικά ακίνητα αξίας πάνω από 10.000 ευρώ/τ.μ. Χαλκιδική Κάπως καλύτερα από την υπόλοιπη Ελλάδα εξαιτίας του αυξημένου ενδιαφέροντος από Ρώσους. Τα νεόδμητα σπίτια κοστίζουν από 1.800 έως 3.000 ευρώ/τ.μ., τα παλαιά, 30% φθηνότερα. Κρήτη H ζήτηση είναι πολύ μικρή, κυρίως για τα ακριβά Χανιά ή το Ηράκλειο, κάπως καλύτερα για το φθηνότερο Λυβικό πέλαγος. Οι τιμές έχουν μειωθεί έως 20% και κυμαίνονται από 1.800 έως 5.000 ευρώ/τ.μ.

Έθνος της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου