Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Στο μικροσκόπιο της ΝΔ η «τελική λύση» για το ελληνικό πρόβλημα

Σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες βρίσκονται στην ΝΔ, αναζητώντας πληροφόρηση για τις προθέσεις των Ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με το ελληνικό πρόβλημα, ξέχωρα από το κυβερνητικό κανάλι ενημέρωσης, ώστε να οικοδομήσουν τη στάση που θα τηρήσουν απέναντι στις ανακοινώσεις μετά την αποψινή Σύνοδο Κορυφής.


Σε κάθε περίπτωση, από την Συγγρού επιχειρείται να προσδιοριστούν οι «κόκκινες γραμμές», προξοφλώντας ουσιαστικά και την τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Βουλή, εφ’ όσον η όποια ευρωπαϊκή λύση έλθει προς κύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο. Στο πλαίσιο αυτό, από την ΝΔ ξεκαθαρίζεται ότι οποιουδήποτε τύπου επιτροπεία από εξωχώρια κέντρα δεν μπορεί να είναι αποδεκτός.

«Είναι άλλο πράγμα η τεχνική βοήθεια με την ευθύνη διαχείρισης να ανήκει αποκλειστικά στην ελληνική κυβέρνηση και άλλο πράγμα την ευθύνη της καθημερινής διαχείρισης –δηλαδή αν θα υπάρξουν περικοπές, απολύσεις, αύξηση ή μείωση φορολογίας κ.λπ.- και της διαχείρισης της περιουσίας –πότε, σε ποιον και σε ποιο τίμημα θα πουληθεί περιουσία του δημοσίου- να την εκχωρήσουμε σε ξένους» έλεγε χαρακτηριστικά στο Newpost.gr μέλος της ηγετικής ομάδας Σαμαρά.

Στο μικροσκόπιο της ΝΔ έχουν μπει και όλα τα πιθανά σενάρια για το «κούρεμα». Οι «γαλάζιοι» αντιλαμβάνονται ότι η –κατά Βενιζέλο- απομείωση του χρέους αποτελεί μονόδρομο και έχουν διαμορφώσει ανάλογα μοντέλα, απέναντι στο καθένα από τα οποία είναι έτοιμοι να πουν «ναι» ή «όχι», όταν κάποιο από αυτά έλθει στην τελική του μορφή στην Βουλή. «Η εξαίρεση των ασφαλιστικών ταμείων από το «κούρεμα» θα είναι προφανώς μια καλή εξέλιξη. Παρομοίως και το «κούρεμα» στην αγοραστική αξία των ομολόγων, είναι μια επιλογή προς όφελος της χώρας» καταθέτει στο Newpost.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της Συγγρού, περιγράφοντας ουσιαστικά ένα σχέδιο το οποίο θα μπορούσε να τύχει της αποδοχής της ΝΔ.

Στην πραγματικότητα βέβαια, οι «γαλάζιοι», αφ’ ενός λόγω των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων στο εσωτερικό της Ε.Ε. και αφ’ ετέρου λόγω της αποδεδειγμένης αδυναμίας της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί, παραμένοντας απλός θεατής των εξελίξεων, κρατούν μικρό καλάθι ως προς το πόσο ευνοϊκό θα είναι τελικά το ευρωπαϊκό σχέδιο για την Ελλάδα.

Γι’ αυτό το λόγο και ήδη από χθές επιχειρήθηκε αποδυνάμωση της πολιτικής επιχειρηματολογίας Βενιζέλου, αναφορικά με το θέμα των 180, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά επρόκειτο για «θέατρο» των κυβερνητικών, με στόχο να συσπειρωθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επαπειλούμενων των πολιτικών εξελίξεων. «Μην είσαι καθόλου βέβαιος ότι το κόλπο θα πιάσει πάλι με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ» έσπευσε να επισημάνει στο Newpost.gr στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά.

Σκοπίμως, μάλιστα, μετέφερε το επίκεντρο του σχολιασμού του στον ΛΑ.Ο.Σ. σε μια προσπάθεια να απομειώσει τη δυναμική του Γ. Καρατζαφέρη. «Φάνηκε άλλωστε ότι ακόμη και εκείνοι που δοκίμασαν να «παίξουν μπάλα» με τον Καρατζαφέρη και τους 180, με το που είδαν ότι δεν τους βγαίνει, έσπευσαν να τα μαζέψουν άρον- άρον» τόνισε, αναφερόμενος προφανώς στα περί νομικής υπόστασης και πολιτικής απόφασης γα αυξημένη πλειοψηφία.


Πάνος Ρασσιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου