Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ρογκόφ: 80% η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Καταπέλτης ήταν για την Ελλάδα και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ο καθηγητής του Harvard και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Κένεθ Ρογκόφ (Keneth Rogoff), σε ομιλία του σε ημερίδα του Bloomberg. Υποστήριξε ότι με το νέο πακέτο διάσωσης η Ελλάδα απλά κερδίζει χρόνο αλλά με ή χωρίς το νέο δάνειο και το haircut θα καταλήξει εκτός της Ευρωζώνης, εντός της επόμενης 10ετίας, σενάριο που συγκεντρώνει πιθανότητα της τάξης του 80%.


Ο Ρογκόφ εκτιμά πως το ευρώ δεν λειτουργεί καθώς η ισορροπία δυνάμεων δεν προσδίδει σταθερότητα.

Η ανάκαμψη των χρηματιστηρίων και η ψυχολογική ανάταση που προκάλεσε η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα και για την ενίσχυση του EFSF στο €1 τρισ. θα είναι πρόσκαιρες, σύμφωνα με τον Ρογκόφ.

Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι ο σπόρος της αμφιβολίας δεν έχει ξεριζωθεί και σύντομα η αβεβαιότητα θα επανέλθει.Παράλληλα υποστηρίζει πως η αντίδραση των αγορών συνοψίζεται ως εξής "χάρηκαν που είναι ακόμα ζωντανοί".

Ο Ρογκόφ υπογραμμίζει πως η μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% έως το 2020 είναι μακρινός στόχος και η επίτευξή του αβέβαιη, αλλά ακόμα και αν αυτό συμβεί δεν αλλάζει ουσιαστικά τα δεδομένα καθώς τα δημοσιονομικά προβλήματα ξεκινούν παραδοσιακά όταν ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ υπερβαίνει το 90%.

Συνεχίζοντας επισημαίνει ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα δούμε κι άλλες χρεοκοπίες εκτός από την Ελλάδα".
sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου