Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Οι ταινίες στην TV σήμερα

SCOOBY-DOO 2: ΤΑ ΤΕΡΑΤΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΑΝ

STAR 21.00
Κωμική περιπέτεια, 2004 (Έγχρ.), 93'

SCOOBY DOO 2: MONSTERS UNLEASHED. Αμερικανο-καναδική τανία του Ράτζα Γκόσνελ, με τους Φρέντι Πριντς Τζούνιορ, Σάρα Μισέλ Γκέλα, Μάθιου Λίλαρντ.

Ο Φρεντ, η Βέλμα, η Δάφνη, ο Σάγκι και ο σκύλος τους Σκούμπι Ντου πρέπει να εξολοθρεύσουν το μασκοφορεμένο άγνωστο που ξανάφερε στην πόλη τους εχθρούς του παρελθόντος.

Αυτό το σίκουελ μένει πιστό στο ύφος της πρώτης ταινίας, διατηρώντας το κιτς στοιχείο των ’60s και στοχεύοντας στο ίδιο, αποκλειστικά ανήλικο, κοινό.



HAIRSPRAY

ALPHA 21.00
Μουσική, 2007 (Έγχρ.), 116'

Αμερικανική ταινία του Άνταμ Σάνκμαν, με τους Νίκι Μπλόνσκι, Τζον Τραβόλτα, Μισέλ Φάιφερ.

Η Τρέισι, μια μεγαλόσωμη και καλόκαρδη μαθήτρια στη Βαλτιμόρη του 1962, ονειρεύεται να εμφανιστεί σε χορευτικό τηλεοπτικό σόου.

Απόλυτα επιτυχημένη, κεφάτη και ανάλαφρη διασκευή μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ, που με τη σειρά του βασίστηκε σε ταινία του Τζον Γουότερς. Ο επιτυχημένος χορογράφος, αλλά εντελώς αδιάφορος ως σκηνοθέτης Άνταμ Σάνκμαν («Ο Γάμος του Εραστή μου», «Κωδικός: Πιπίλα»), δεν πρόδωσε τα καλά συστατικά της θεατρικής διασκευής –το μπρίο, τον κεφάτο ρυθμό, τη νοσταλγική διάθεση– και έκανε ένα εξαιρετικό κάστινγκ, από το οποίο απέσπασε αξιομνημόνευτες ερμηνείες. Την παράσταση όμως κλέβει ένας ανεπανάληπτος και αγνώριστος Τζον Τραβόλτα στο ρόλο της ντροπαλής, θεόχοντρης και σέξι μητέρας της Τρέισι, Έντνα!


ONDINE

ΕΤ1 22.10
Δραματική, 2009 (Έγχρ.), 111'

Ιρλανδική ταινία του Νιλ Τζόρνταν, με τους Κόλιν Φάρελ, Αλίσια Μπαχλέντα, Άλισον Μπάρι.

Ένας πρώην αλκοολικός Ιρλανδός ψαράς πιάνει στα δίχτυα του μια νεαρή καλλονή αγνώστων λοιπών στοιχείων. Αρνούμενη να έχει οποιαδήποτε σχέση με τον έξω κόσμο, η μυστηριώδης κοπέλα θα αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τον άνθρωπο που την «ψάρεψε» μέσα από τα παγωμένα νερά του Ωκεανού, αλλά και την άρρωστη κόρη του, η οποία πιστεύει ότι η Οντίν είναι ένα μαγικό πλάσμα της θάλασσας.

Στις καταπράσινες εκτάσεις του πανέμορφου νησιού, ο Τζόρνταν χτίζει ένα ενήλικο παραμύθι που ενσωματώνει στοιχεία του φανταστικού στην επίπεδη και σκληρή καθημερινότητα με την αρωγή ενός ψυχρού μαγικού ρεαλισμού που καταφέρνει να γοητεύσει άμεσα τη ματιά του θεατή. Με την καρτ-ποστάλ φωτογραφία του Κρίστοφερ Ντόιλ (μόνιμος συνεργάτης του στιλίστα Γουόνγκ Καρ Βάι) να στρώνει ένα μαγικό χαλί και τις αργόσυρτες αρκτικές μελωδίες των Sigur Ros, το μεταφυσικό στοιχείο δεν αργεί να ξεμπαρκάρει στο φιλήσυχο ψαροχώρι στο οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία. Επιπλέον, η αέρινη παρουσία της Αλίσια Μπαχλέντα, σε συνδυασμό με την τραχιά ερμηνευτική προσέγγιση του αναγεννημένου Κόλιν Φάρελ, προσδίδουν έναν συγκρατημένο ερωτισμό που ταιριάζει απόλυτα στο χαρακτήρα του ημι-σκότεινου παραμυθιού, που δυστυχώς χάνει κάπως απότομα στο δεύτερο μισό τη μεταφυσική του αίγλη. Το «Ondine» αρχίζει να παραπατά αφηγηματικά όταν η σεναριακή πλάστιγγα γύρει οριστικά προς τη ρεαλιστική του πλευρά, με τις αταίριαστες σκηνές δράσης και τα αργοπορημένα κλίσε να σε κάνουν να ψελλίζεις διστακτικά το «έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα».


ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ

MEGA 22.40
Κωμωδία, 2005 (Έγχρ.), 95'

ARE WE THERE YET? Αμερικανική ταινία του Μπράιαντ Λίβαντ, με τους Άις Κιούμπ, Νία Λονγκ, Τζέι Μορ.

Ένας εργένης δέχεται να μεταφέρει με το αυτοκίνητο δύο κακομαθημένα και άτακτα παιδιά για να συναντήσουν τη μητέρα τους.

Για όποιον πιστεύει ότι τα παιδάκια είναι ό,τι πιο αθώο στη ζωή, ας φανταστεί τον εαυτό του στη θέση του Άις Κιούμπ.


AMERICAN PIE: Ο ΓΑΜΟΣ

STAR 22.45
Κωμωδία, 2003 (Έγχρ.), 96'

AMERICAN WEDDING. Αμερικανική ταινία του Τζέσι Ντίλαν, με τους Τζέισον Μπιγκς, Γιουτζίν Λέβι, Άλισον Χάνιγκαν.

Ενόψει του γάμου του Τζιμ (από την αντροπαρέα του «American Pie») με τη Μισέλ, μια σειρά από παρεξηγήσεις και γκάφες, κυρίως από τον σεξομανή Στίφλερ, απειλούν να τα τινάξουν όλα στον αέρα.

Κι ενώ το κεντρικό θέμα της ιστορίας είναι η επερχόμενη γαμήλια τελετή, η αφήγηση επικεντρώνεται στον σκανταλιάρη κι ενοχλητικό Στίφλερ (Σον Γουίλιαμ Σκοτ), μια μορφή που θυμίζει Τζιμ Κάρεϊ στα σαχλά του και συμπαρασύρει την κωμωδία στην αισχρολογία.


ΜΗΔΕΙΑ

ΒΟΥΛΗ 23.00
Σινεφίλ, 1988 (Έγχρ.), 75'

MEDEA. Δανέζικη ταινία του Λαρς Φον Τρίερ, με τους Ούντο Κίερ, Κίρστεν Όλεσεν, Χένινγκ Γιένσεν.

Αμέσως μετά το «Epidemic», ο Τρίερ αναλαμβάνει να γυρίσει για λογαριασμό της δανέζικης τηλεόρασης ένα σενάριο του Καρλ Ντράγερ, βασισμένο στην τραγωδία του Ευριπίδη. Το δράμα της ερωτευμένης παιδοκτόνου, προδομένης από τον Ιάσωνα και καταδικασμένης σε εξορία από τον Κρέοντα, γίνεται στα χέρια του ένα μυθολογικό, εικαστικά συναρπαστικό ταξίδι στα όρια του πάθους, της ηθικής, του νόμου και της καταστροφικής γοητείας της εξουσίας.

Η Μήδεια της Κίρστεν Όλεσεν θα σταθεί στο πλευρό της Μπες, της Σέλμα, της Γκρέις και όλων των «καταδικασμένων» ηρωίδων του Τρίερ, ο οποίος αναμετράται εδώ μ’ ένα πλούσιο, αλλά δύσκαμπτο πρώτο υλικό, αποδεικνύοντας τις απαράμιλλες σκηνοθετικές του ικανότητες. Η σκιά του Ντράγερ βαριά, οι επιρροές του Ταρκόφσκι άμεσες, το μπεργκμανικό ύφος αναγνωρίσιμο. Ο τρόπος, όμως, με τον οποίο η αρχαία τραγωδία προσγειώνεται στο κινηματογραφικό παρόν φέρει μόνο την ευδιάκριτη υπογραφή του θαυματουργού Δανού.


ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

(Βαθμολογία Armageddon: 1.5/5)

ΕΤ3 23.00
Φαντασίας, 2004 (Έγχρ.), 105'

THE FINAL CUT. Αμερικανική ταινία του Ομάρ Ναΐμ, με τους Ρόμπιν Γουίλιαμς, Μίρα Σορβίνο, Τζιμ Καβίζελ.

Ο Χάκμαν, μοντέρ ταινιών με μνήμες πεθαμένων, αναλαμβάνει την ταινία ενός διάσημου δικηγόρου, όμως μια ομάδα εξτρεμιστών θέλει το υλικό από τη ζωή του μακαρίτη.

Το ενδιαφέρον ερώτημα πώς θα ήταν η ζωή μας αν γνωρίζαμε ότι κάθε πράξη μας καταγράφεται στον εγκέφαλο και μετά το θάνατό μας θα αποκαλυφθεί στους οικείους μας, δεν αναπτύσσεται εις βάθος. Αντίθετα, παρακολουθούμε την αδιάφορη περίπτωση ενός ανθρώπου που αδυνατεί να ζήσει τη δική του ζωή, αλλά παρακολουθεί, χωρίς συναίσθημα, τις ζωές των άλλων.


ALTER EGO

ALPHA 23.15
Κοινωνική, 2007 (Έγχρ.), 99'

Ελληνική ταινία του Νικόλα Δημητρόπουλου, με τους Σάκη Ρουβά, Ντορέττα Παπαδημητρίου, Δανάη Σκιάδη.

Το δημοφιλές ελληνικό ροκ συγκρότημα Alter Ego ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για συναυλία. Ο τραγουδιστής, αν και διατηρεί μια κορεσμένη ερωτική σχέση με την τραγουδίστρια του γκρουπ, φλερτάρει επικίνδυνα με την όμορφη οδηγό του πούλμαν. Ο κολλητός του, πάλι, φλερτάρει επικίνδυνα με τα ναρκωτικά.

Όσο το σενάριο εκμηδενίζεται σε κλισέ αναπαραστάσεις τόσο η σκηνοθεσία γίνεται έρμαιο της σεναριακής συνθήκης. Εντέλει, πρόκειται για μια μεγαλόσχημη παραγωγή που υπηρετεί το χολιγουντιανό μοντέλο της διαδοχικής εναλλαγής κωμικού-τραγικού ως το απόλυτο πρότυπο επιτυχίας. Το οξύμωρο είναι ότι σ’ αυτό το εφετζίδικο πλαστό κατασκεύασμα σχεδόν όλες οι ερμηνείες είναι ικανοποιητικές.


ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ

STAR 00.45
Περιπέτεια, 2001 (Έγχρ.), 111'

BAIT. Αμερικανική ταινία του Αντουάν Φουκουά, με τους Τζέιμι Φοξ, Ντέιβιντ Μορς, Νταγκ Χάτσισον.

Ένας καταδικασμένος μικροκακοποιός χρησιμοποιείται ως δόλωμα από την αστυνομία για να ξετρυπώσει τον εγκέφαλο μιας μεγάλης ληστείας.

Ο Τζέιμι Φοξ –απέναντι σε έναν κακό που προσπαθεί να θυμίζει Τζον Μάλκοβιτς– ελίσσεται έξυπνα στις αλλαγές ύφους, που κυμαίνονται από την καθαρόαιμη περιπέτεια ως το μελόδραμα.


Η ΤΡΙΑΔΑ

ΕΤ1 01.00
Αστυνομική, 2006 (Έγχρ.), 92'

TRIAD ELECTION. Κινεζική ταινία του Τζόνι Το, με τους Σάιμον Γιάμ, Λούις Κου, Άντι Ον.

Η δεύτερη ταινία της σειράς για τον υπόκοσμο του Χονγκ Κονγκ βλέπεται και αυτόνομα ως μια κοινωνιολογική και πολιτική μελέτη της εξέλιξης του υποκόσμου του Χονγκ Κονγκ.

Η «Τριάδα» είναι μια από τις σημαντικότερες κινεζικές παραγωγές των τελευταίων χρόνων, ένα γκανγκστερικό μελόδραμα επικών διαστάσεων που αποτελεί την κινεζική απάντηση στον «Νονό», τα «Καλά Παιδιά» και το «The Sopranos» μαζί.


ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

ET3 01.00
Κοινωνική, 2002 (Έγχρ.), 104'

THE DANGEROUS LIVES OF ALTAR BOYS. Αμερικανική ταινία του Πίτερ Κερ, με τους Τζόντι Φόστερ, Βίνσεντ Ντ’Ονόφριο, Κιέραν Κάλκιν.

Δύο μαθητές σε αυστηρό καθολικό σχολείο τιμωρούνται επειδή σχεδίασαν ένα βλάσφημο κόμικς, στο οποίο διακωμωδούν τους ιερωμένους καθηγητές τους.

Έξυπνη και συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης που διανθίζεται με σκοτεινό χιούμορ. Πολύ καλές οι ερμηνείες των δύο μικρών πρωταγωνιστών, ενώ οι εντυπωσιακές σκηνές animation υπογράφονται από τον Τοντ ΜακΦάρλαν του «Spawn».


ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΩΡΙΣΜΟΥ

MEGA 01.00
Κομεντί, 2004 (Έγχρ.), 85'

Αμερικανική ταινία του Ντάνιελ Τάπλιτς, με τους Μόρις Τσέστνατ, Τζέιμι Φοξ, Γκαμπριέλ Γιούνιον.

Ένας άντρας με απωθημένα εξαιτίας του χωρισμού του, γράφει ένα βιβλίο με συμβουλές για τέτοιες περιπτώσεις, το οποίο γίνεται μεγάλη εκδοτική επιτυχία.

Μια αφροαμερικανική κομεντί παρεξηγήσεων που δεν διαφέρει σε τίποτε από τις αντίστοιχες με λευκούς.


PATHOLOGY

ANT1 01.15
Θρίλερ, 2008 (Έγχρ.), 95'

Αμερικανική ταινία του Μαρκ Σέλερμαν, με τους Αλίσα Μιλάνο, Μίλο Βεντιμίλια, Μάικλ Γουέστον.

Ιατρικό θρίλερ που κοπιάρει το γερμανικό «Μάθημα Ανατομίας», με έναν νεόφερτο ειδικευόμενο σε κλινική παθολογίας που γίνεται μέλος μιας ομάδας η οποία προσπαθεί να διαπράξει τον τέλειο φόνο.

Εξ ορισμού σοκαριστικό και αηδιαστικό (εντάξει, όλοι φοβόμαστε τους γιατρούς και τα εργαλεία τους), αλλά τελικά βαρετά επιτηδευμένο θρίλερ. Προσφέρεται μόνο για να κάνετε πλάκα σε κάποιον προτείνοντάς του να δει το καινούργιο «Grey’s Anatomy».


Ο ΕΝΟΙΚΟΣ

MEGA 02.45
Θρίλερ, 2009 (Έγχρ.), 95'

THE LODGER. Αμερικανική ταινία του Ντέιβιντ Οντάτζε, με τους Άλφρεντ Μολίνα, Χόουπ Ντέιβις, Σάιμον Μπέικερ.

Ριμέικ της βωβής ταινίας που έκανε τον Άλφρεντ Χίτσκοκ πρώτο όνομα στις τάξεις των Βρετανών σκηνοθετών.

Η δράση ενός κατά συρροή δολοφόνου που μιμείται τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη επιλέγοντας θύματα από τις πόρνες του Λος Άντζελες, προκαλεί όλο και πιο αφελείς υποψίες και υποθέσεις σε ένα ζευγάρι και σ’ έναν ντετέκτιβ, φορτώνοντας την ταινία με περίπλοκα και εντέλει αδιάφορα διλήμματα.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου