Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Ποια ταινία να δείτε σήμερα στην TV


ΝΟΜΟΤΑΓΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 

(Βαθμολογία Armageddon: 3/5)

STAR 22.00
Θρίλερ, 2009 (Έγχρ.), 108'

LAW ABIDING CITIZEN. Αμερικανική ταινία του Φ. Γκάρι Γκρέι, με τους Τζέραρντ Μπάτλερ, Τζέιμι Φοξ, Κολμ Μίνι.

Όταν το αμερικανικό σινεμά επιχειρεί να ασχοληθεί με το νομικό σύστημα της χώρας του και να το κριτικάρει, τις περισσότερες φορές κηρύσσεται ένοχο για πολλαπλά κινηματογραφικά κακουργήματα. Στην ίδια γραμμή, ο «Νομοταγής Πολίτης» προχωρά ακόμη μακρύτερα, παγιδευμένος επιπλέον στην αυταρέσκεια ενός εξυπνακίστικου σεναρίου και στα κλισέ ενός τυπικού χολιγουντιανού θρίλερ. Αυτά θέλουν τον φιλήσυχο Κλάιντ Σέλντον να βλέπει την οικογένειά του να δολοφονείται εν ψυχρώ και τον βασικό αυτουργό να τη γλιτώνει με ελαφριά ποινή, ύστερα από συμφωνία με τον εισαγγελέα.



ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΕΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

MEGA 23.40
Δικαστική, 1959 (Έγχρ.), 154'

ANATOMY OF A MURDER. Αμερικανική ταινία του Ότο Πρέμινγκερ, με τους Τζέιμς Στιούαρτ, Λι Ρέμικ, Μπεν Γκαζάρα.

Ένας εργένης δικηγόρος αναλαμβάνει να υπερασπιστεί έναν αξιωματικό που κατηγορείται ότι δολοφόνησε τον εραστή της γυναίκας του, σοκάροντας το δικαστήριο με την ευκολία του να αναφέρεται σε θέματα ταμπού.

Μία από τις σπουδαιότερες δικαστικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, η οποία αντανακλά τον επερχόμενο φιλελευθερισμό της αμερικανικής κοινωνίας του ’60. Ακόμη και το soundtrack του Ντιούκ Έλινγκτον μαρτυρά το πέρασμα σε μια άλλη εποχή.


BABEL

ΝΕΤ 00.30
Δραματική, 2006 (Έγχρ.), 143'

Αμερικανική ταινία του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου, με τους Μπραντ Πιτ, Κέιτ Μπλάνσετ, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ.

Η τρίτη συνεργασία του Ινιάριτου με τον σεναριογράφο Γκιγέρμο Αριάγκα κινείται στα ίδια θεματικά και μορφολογικά επίπεδα με τις δύο προηγούμενες ταινίες τους, «Χαμένες Αγάπες» και «21 Γραμμάρια»: μια μη γραμμική χρονική αλληλουχία εναλλαγής συμβάντων, που ωστόσο συνδέει διαφορετικές ιστορίες μεταξύ τους, καθορισμένες από τον ίδιο φαταλισμό. Αυτήν τη φορά έχουμε τέσσερις ομάδες ανθρώπων σε διαφορετικά μέρη της υφηλίου (Μαρόκο, Καλιφόρνια-Μεξικό, Τόκιο), που τους συνδέει το τυχαίο (μια τουφεκιά), αλλά και κάτι βαθύτερο.

Ο Ινιάριτου θίγει την έλλειψη επικοινωνίας, την απομόνωση, το φόβο για το διαφορετικό, τις σχέσεις ανάμεσα σε γονείς και παιδιά, χωρίς ωστόσο να προχωρά βαθύτερα τον προβληματισμό του και εξισώνοντας ανόμοιες καταστάσεις (δύο κακόμοιροι Μαροκινοί που τους παίρνουν για τρομοκράτες με δύο Αμερικανούς τουρίστες, για παράδειγμα). Οι ιστορίες είναι ανολοκλήρωτες, πλην της ιαπωνικής, που ωστόσο μοιάζει λιγάκι ξένη. Η ταινία, πάντως, εντυπωσιάζει σκηνοθετικά αλλά και με τις αρετές της σε επίπεδο φωτογραφίας, μουσικής (Όσκαρ μουσικής για τον Γκουστάβο Σανταολάλα), μοντάζ και ερμηνειών.


ΚΟΡΙΤΣΙ ΓΙΑ ΦΙΛΗΜΑ

STAR 02.15
Κωμωδία, 2000 (Έγχρ.), 88'

DOWN TO YOU. Αμερικανική ταινία του Κρις Άιζακσον, με τους Φρέντι Πριντς Τζούνιορ, Σέλμα Μπλερ, Τζούλια Στάιλς.

Οι ερωτικές περιπέτειες ενός ζευγαριού σε αμερικανικό κολέγιο.

Νεανικό ερωτικό στόρι σερβιρισμένο σε κολεγιακή καντίνα.

(athinorama)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου