Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Γ. Στουρνάρας: Τα πράγματα είναι δύσκολα


Η διαπραγμάτευση για να πάρουμε τις επόμενες δόσεις παραμένει πολύ δύσκολη, τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, είναι δύσκολα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη «Ο Ψυχρός Εμφύλιος».


Ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα κατόρθωσε τελικά να σταθεί στα πόδια της και διαπραγματεύτηκε όσο μπορούσε καλύτερα, δεδομένων των δυσκολιών. «Η Ελλάδα δεν έγινε Ιφιγένεια - ευτυχώς - αλλά η μαμή της ιστορίας. Λόγω της Ελλάδας άρχισε η Ευρωζώνη να απόκτα βασικά στοιχεία αντιμετώπισης κρίσεων», επεσήμανε.

Aναφερόμενος στη συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο υπουργός υπογράμμισε: «Η τρικομματική κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες, πέρασε τις παιδικές της ασθένειες. Χθες, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ήρθησαν στο ύψος των περιστάσεων. Έδειξαν αυτογνωσία και πολιτικό ρεαλισμό».

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις ενώ κατηγόρησε ότι ψεύδονται όσοι λένε το αντίθετο. «Βγάζουμε τη χώρα από τη σκοτεινότερη ίσως περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της», υπογράμμισε ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως δεν έχει προσφέρει μέχρι σήμερα κάτι δημιουργικό αλλά επενδύει διαρκώς στην καταστροφή.

Γ. Στουρνάρας: Η τρικομματική κυβέρνηση πέρασε τις παιδικές της ασθένειες

Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν υπήρχε άλλη λύση πέρα από το Μνημόνιο, σημειώνοντας πως όταν οι αγορές είναι κλειστές και δεν μπορείς να δανειστείς, όταν δεν υπάρχει άλλη χώρα να σε δανείσει, διαπραγματεύεσαι τους όρους της διάσωσής σου. Η εναλλακτική λύση, συμπλήρωσε, είναι η έξοδος από το ευρώ, λύση την οποία χαρακτήρησε καταστροφική.

Συνεχίζοντας ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «πρέπει να μειώσουμε δραστικά την ανεργία, να μειώσουμε τα ταμειακά ελλείμματα, να άρουμε τα εναπομείναντα εμπόδια στην ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού, να τελειώσουμε σύντομα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να αξιοποιήσουμε τα 44 δισ. που έχουμε διαθέσιμα από τα ευρωπαϊκά ταμεία από σήμερα μέχρι το 2020».

Επίσης, πρόσθεσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει το νέο αναπτυξιακό πρότυπο και το νέο πρότυπο απασχόλησης ενώ το Μάιο κατατίθεται ένα φιλόδοξο νομοσχέδιο για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

(naftemporiki)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου