Τρίτη 2 Απριλίου 2013

"Κλείδωσε" το κυπριακό Μνημόνιο - Προβλέπει μειώσεις μισθών και 9% ύφεση


«Σφραγίσθηκε» το μνημόνιο της δανειακής σύμβασης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τρόικα, προσχέδιο του οποίου σε χαρτί (και όχι σε ηλεκτρονική μορφή) παραδόθηκε τη Δευτέρα αργά το βράδυ στα πολιτικά κόμματα για μελέτη.

Η περίοδος αποπληρωμής του δανείου, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα είναι 22 χρόνια, με επιτόκιο 2,5%.


Σύμφωνα με την Καθημερινή Κύπρου, οι υπολογισμοί του μνημονίου προβλέπουν φέτος ύφεση-σοκ 9% για την κυπριακή οικονομία και σε αυτή τη βάση έχουν προστεθεί κλιμακωτές μειώσεις μισθών 0.8% έως και 2.5% για τους μισθούς άνω των 4.000 ευρώ.

Επιπλέον οι υπάλληλοι του δημοσίου θα καταβάλουν 1.5% των αποδοχών τους για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσηλευτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει συμφωνηθεί η διάσωση των θέσεων εργασίας των ωρομισθίων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών, στόχος ο οποίος έγινε κατορθωτός με την επιμονή του Υπουργού Παιδείας Κυριάκου Κανεβέζου.

Η κυβέρνηση κάνει ακόμη αγώνα δρόμου για την επιμήκυνση του χρόνου προσάρμογής, αλλά και για την αποφυγή της «ιεράς εξέτασης» της οικονομίας από την τρόικα κάθε τρεις μήνες, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο υφεσιακός φαύλος κύκλος που δημιουργήθηκε στην περίπτωση της Ελλάδος.

Στο μέτωπο των τραπεζών, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης αποφασίστηκε η έκδοση διατάγματος για απελευθέρωση υπό όρους του 10% των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου, κάτι το οποίο να δώσει μια μικρή, έστω, ανάσα ρευστότητας στην αγορά.

Περιορισμοί τοποθετήθηκαν στις εκδόσεις επιταγών με επιτρεπόμενο όριο το μήνα τις 25.000 για τις επιχειρήσεις και 5.000 για ιδιώτες.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη και με βάση πληροφορίες που διαρρέουν επιβεβαιώνεται πως η τρόικα δεν θέτει θέμα ελέγχου των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας ούτε και διαχείρισης του τερματικού υγροποίησης του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση αυτό αποτέλεσε κόκκινη γραμμή στη διαπραγμάτευση και η τελική συμφωνία προβλέπει τη χρησιμοποίηση μέρους των πιθανών εσόδων για την αποπληρωμή των δανείων (25%) αλλά και υποχρέωση της κυβέρνησης να ενημερώνει την τρόικα για τις προσπάθειες που καταβάλλει προς την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης των ενεργειακών αποθεμάτων.

Σύμφωνα με άλλες πηγές σε κέντρα αποφάσεων του εξωτερικού, η τρόικα δεν έδειξε ποτέ πραγματικό ενδιαφέρον εμπλοκής της στην εκμετάλλευση και διαχείριση των ενεργειακών αποθεμάτων ή και του τερματικού.

(epikaira)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου